Previdensia, med tolv anställda inklusive ägarna, drivs i privat regi sedan två år tillbaka. Ägare är Tobias och Karin Svedman, samt Lars Kullbrandt och kontoret finns på Sportvägen i Åby.
I verksamhetsbeskrivning för Previdensia AB står det att företaget "Erbjuder stöd till barn, unga samt vuxna inom specialpsykiatri och visstidsboende, utbildning, handledning, psykoterapi, familjeterapi inom specialistpsykiatri så som neuropsykiatrisk funktionsvariation."
Karin har mångårig erfarenhet av att driva egna företag, medan Tobias och Lars i grunden är psykolog respektive socionom och under en tid kamperade de på NP-enheten i Norrköping. Redan under sin tid som framgångsrik basketspelare i Norrköping Dolphins i slutet av 90-talet läste Tobias – då med efternamnet Persson – till psykolog. Ett ämne han brann och fortfarande brinner för.
Intresset är med andra ord grundmurat men i kommunens tjänst kände han sig ofta en smula begränsad.
– Vi kunde inte hjälpa ungdomarna lika intensivt och flexibelt. Nu kan vi arbeta intensivt och brett för att kunna skräddarsy insatserna utifrån behov, säger Tobias och får medhåll av Karin och Lars.
Barn och ungdomar med NPF-problematik betraktas inte sällan som annorlunda och de drabbade kan känna svårigheter att passa in i den gängse mallen för hur en människa förväntas uppträda, men teamet av anställda i Previdensia försöker se olikheterna som tillgångar och vänder gärna negativa föreställningar till positiva.
– Men man önskar ofta att vi kommer in tidigare i bilden än vad är fallet nu. Många gånger får familjerna inte rätt stöd förrän man har kraschat, berättar Karin Svedman.
Företaget kontaktas av kommuner från hela landet som är nyfikna på Previdensias arbetssätt men majoriteten kommer från närområdet.
– Det kan vara tio drabbade personer kring ett ärende när man räknar in familj och anhöriga. Vi jobbar både med individen och familjen. På fritid, i skola och i hemmet. Vi kallar det FISH-modellen, en egen metod, förklarar trion.
Modellen är, hävdar de tre, unik i Sverige. Man ser sig dock inte som konkurrenter till den kommunala omsorgen, utan snarare ett viktigt komplement.
– Vi har lättat upp systemet, för alternativet hade varit mycket, mycket mer kostsamt på alla plan. Utifrån de mänskliga värdena och utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Lars Kullbrandt som har titeln verksamhetschef.
I mars nästa år räknar man med att öppna sitt första boende i Gästgivaregården i Tjällmo. Det är tänkt för flickor mellan 14-19 år.
– Boendet finns där, men vår förhoppning är alltid att vi ska kunna hjälpa ungdomarna utan att placera dem, fortsätter Tobias Svedman.
Vad händer med barn och ungdomar med NPF som inte får någon hjälp alls?
– Det kan vara depression, självskadebeteende, utanförskap, relationstrauman, missbruk, fängelse, suicid. Det är den nivån på det. Man brukar räkna med att en fjärdedel av alla som sitter i fängelse har någon form av NPF.
Previdensia arbetar inte bara med ungdomarna. Man handleder och utbildar personal som möter den här formen av problematik.
– Vi har avlastat det kommunala och förhindrat placeringar. Det är viktigt att vi når de här människorna som folk inte förstår. Öka förståelsen så de inte ska lida i onödan.
Vi startade det här företaget för att vi vill hjälpa, det är så det är, slutar Tobias Svedman.