Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Kamphundar är inget för ovana hundägare"

– Kamphundarna som deltar i den här tävlingen Sommarkampen, är rakt igenom vältränade och välodisciplinerade hundar.– Dessutom med erfarna och duktiga ägare, för såna här kamphundar är inget att köpa för nybörjare. Det fastslog Anna Lindgren, veterinär från Norsholms djursjukhus, som höll en vakande hand över kamphundstävlingen i Åby i lördags.

ÅBY2008-06-09 05:39

– De här kamphundarna är ju väldigt kraftfulla och är man inte förmögen som hundägare att handskas med mycket energi, mycket aktivitet, eftersom de ofta är högenergiska, kan vad som helst hända, vilket det också gör ibland, och det är förstås bedrövligt.
– Då handlar det ofta att de inte fått utlopp för sin energi i vanlig träning, utan istället riktar den åt fel håll...
– Jag har själv en kamphund, en amstaff, hemma och det fungerar jättebra. Men jag skulle ändå aldrig få för mig att släppa en sådan hund och barn ensamma med varandra, för det ska man aldrig göra.
– Jag tycker inte att en kamphund är en nybörjarras, för den kräver mycket kunskap och oerhört mycket aktiviteter så att den får en chans att få utlopp för all sin energi.
– De vältränade hundarna på en sån här tävlingär så lugna och disciplinerade för att de fått utlopp för energin på all träning inför tävlandet.


Vad är din roll här på tävlingen?
– Det är viktigt att man kontrollerar hundar, som tävlar i en sån här krävande sport, så att de inte visar tecken på skador eller att de verkar ha ont någonstans.
– Därför inleder man alltid en sån här tävling med en besiktning, där jag ger klartecken eller ej till hunden för att få tävla. Sedan kan det ju hända saker under själva tävlingsmomentet, en hund kan exempelvis sträcka sig, så därför är jag med även under själva tävlingen och kollar att allt sker under kontrollerade former.

Är det så även om vanliga ”skönhetstävlingar” för hundar, att de måste besiktas före tävlingsstart?
– Ja, exempelvis vid den stora tävlingen på Himmelstalund nyligen, fanns det med en utställningsveterinär och besiktade alla deltagande hundar. Då undersöker vi i första hand att en hund inte har någon smittsam sjukdom, eftersom det är många hundar som samlas på samma plats.
– Där handlar det mer om smittor, vilket vi även kollar på en kamphundstävling, som vaccinationsintyg, men också en besiktning på att hundarna är fysiskt föreberedda för att kunna tävla i dragkamp.
Händer det ofta att du får diskvalificera hundar?
– Idag har jag fått diskvalificera en hund vid besiktningen. Den hade besvär i en höft eller vid ländryggen, vilket gjorde att den inte kunde tävla här idag.
– Men det är sällsynt med diskvalificeringar och ytterst sällsynt att en hund får en skada under själva tävlingsmomentet. Jag har aldrig varit med om att jag varit tvungen att diskvalificera en hund under själva tävlingen, för att den fått en skada.
Tycker du inte det är djurplågeri att tvinga hundarna att dra hundratals kilo med vikter på en vagn?
– Nej, det tycker jag inte, utan tvärtom verkar hundarna tycka att det är roligt med tävlingsmomentet och de är dessutom väl förberedda, välbyggda och lämpliga för sådan här verksamhet. Dessutom skyddar musklerna deras leder, som annars skulle ta stryk av såna här ansträngningar.
– Nästan alla är väldigt lugna inför själva tävlingen, så jag tror att hundarna trivs på såna här tävlingar.

Du träffade även hundägarna före tävlingen och besiktningen?
– Ja, vi började dagen med ett föredrag om träning och stretching. Det vill säga vad man som hundägare ska tänka på i samband med träning och tävling, att man behöver stretcha sin hund, efter att man ansträngt den. Precis som människor behöver stretcha efter en ansträngning.
– Vi kom även in på uppvärmning, olika träningsmoment och nedvarvning.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om