Därför bjöd de in politiker till ett "ställa-till-svars-möte" mellan hyreshusen på Katrineholmsvägen på seneftermiddagen på torsdagen. En efter en föll politikerna dock bort (Lars Stjernkvist meddelade att han hade annat för sig redan förra veckan och S-kollegan Thomas Idenås, som är ordförande i Hyresbostäder, ringde sig sjuk på torsdagslunchen och fick ersättas med marknadschefen Lars Löfgren) så tillslut blev Vänsterpartiets frontperson Nicklas Lundström den enda representanten från politikersfären. Och utan en motpart blev det som synes, som han själv sa, inget debattmöte, utan som deltagarna på mötet, ett 15-20-tal boende, efteråt konkluderade handlade om en "frågestund".
För det som ligger till grund för hyresgästernas ilska och frustration handlar främst om de vinstuttag som kommunen gör ur Hyresbostäder år efter år. Något det knappast är en hemlighet att Vänsterpartiet också är starkt kritiska till. Och när ingen från majoriteten, i detta fall den kommunfullmäktiga majoriteten, fanns där för att försvara uttaget, blev denna kritik inte bemött.
– De senaste fem åren har ungefär 400 miljoner plockats ut. Vi tycker att det är viktigt att pengarna stannar i bolaget och att Hyresbostäder använder pengarna själva. Det påtalar vi ofta, men just nu är det en majoritet i kommunfullmäktige som är för vinstuttag, sade Nicklas Lundström.
– 400 miljoner! Då kunde vi fått nya fönster, reagerade Anita Landegren, en av boende som initierat mötet.
Det visar sig att många av lägenheterna har så dåliga fönster att de boende är rädda att de ska trilla ut.
– Man vågar inte ta i för mycket när man putsar dem, sade en kvinna.
Kittet är försvunnet på flera håll och det drar kallt i lägenheterna.
– Om de är minusgrader ute dör växterna, sade en annan.
Men trots att de påtalat detta i tio år, har inget hänt.
– Kanske går det att göra som på Åbymovägen, där de satt dit en extra ruta? Om det är billigare tänkte jag? För så här kan vi inte ha det!, fortsatte kvinnan.
Och medan Lars Löfgren inte kunde svara på frågor som rörde vinstuttag, fick han i stället agera en slags "levande felanmälan". Förutom kalldraget fick han bevittna spisfläktar som satts in för lågt vilket gör att de boende får "krypa in" med huvudet under för att kunna röra i grytorna ("plattorna längst in går bara att använda till långkok" som någon sa), nyrenoverade badrum fullproppade med saker som gör att en får sitta med fötterna på golvbrunnen vid toabesök (och toarullen måste tas bort när det är duschdags, annars blir den dyngsur – hur tänkte ni här?) och ny ventilation som är så kall att man fryser inne (tills någon berättade att den går att stänga av).
– Det är rent och fräscht, sade Anita Landegren om sitt nyrenoverade badrum, men en katastrof funktionsmässigt.
– Jag skulle gärna ge er återkoppling direkt, men det är omöjligt. Men det är uppenbart brister i kvaliteten och jag har anledning att ta det här med mig. Och så vill jag att ni felanmäler!, sade Lars Löfgren.
– Då väntar vi på respons, sade Anita Landegren.
Hyresgästerna ifrågasatte även vinstuttaget kommunen gjorde när Hyresbostäder sålde lägenheter i Klockaretorpet.
– Det ska fattas beslut i kommunfullmäktige, men det har det inte gjort. Det är fel! Visst ska kommunen kunna ta ut pengar, men inte så här mycket, sade Anita Landegren.