Holmen tände på - då såg brandkåren bara på
Skogen brann ner! Och bredvid stod brandmännen och bara tittade på... - Det här känns onekligen lite annorlunda, erkände brandmannen Sergio Pinto från Norrköpings Brandförsvar, där han stod och bara tittade på skogsbranden, eftersom det handlade om så kallad naturvårdsbränning.
30 meter höga lågor. Vid vissa tillfällen steg elden upp snabbt som en blåslampa och nådde över 30 meter upp bland trädtopparna, vid gårdagens naturvårdsbränning vid Ågelsjön. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
Och på vissa ställen tog sig elden riktigt ordentligt och plötsligt kunde det slå upp enorma lågor som var 30-40 meter höga och som knastrade rejält. Ett otroligt häftigt "skådespel" som vi kunde följa på bara några meters håll.
- Eftersom det förekommer så få naturliga skogsbränder numera, är det viktigt att vi hjälper naturen på traven på det här viset, sa Holmen Skogs planerare Håkan Svensson som ansvarade för naturbränningen.
- Många arter, både växter och djur, är anpassade till de förhållanden som en skogsbrand skapar och därför är det viktigt att det sker skogsbränder med jämna mellanrum. Bland annat hoppas vi snart få hit blomman brandnäva och skalbaggen sotsvart praktbagge och helt enkelt berika mångfalden tack vare skogsbranden.
Totalt sett är det faktiskt hundratals insektsarter som är beroende av bränd mark och ved. Och frön från vissa växter kan ligga lagrade i marken under lång tid och gror först om de värms upp av en skogsbrand.
- Och de speciella arter som söker sig till marker som drabbats av en skogsbrand, verkar kunna känna värmen och rök på väldigt långt håll, säger Håkan Svensson.
Området som brändes av innehöll både ett kalhygge och stående skog, som huvudsakligen bestod av gammal tallskog men även lite gran och björk och en del andra lövträd. Terrängen var delvis kuperad, med branta bergsidor med värdefull flora av mossor och andra skuggkrävande arter.
Bränningen genomfördes enligt en internationell skogsbruksstandard, som innebär att man under en femårsperiod ska bränna ner en areal som motsvarar cirka fem procent av den årliga slutavverkningsarealen.