Första museet i Åby

Nu har Åby fått sitt första egna museum, nämligen Svenskt Uppfinnaremuseum, som flyttat Höglunda, längs Gamla Stockholmsvägen.

Åby har fått sitt första museum och här ses en av de första besökarna, Gert Lundblad, till vänster, tillsammans med innehavarna Ann Dohse och Anders Köhler.

Åby har fått sitt första museum och här ses en av de första besökarna, Gert Lundblad, till vänster, tillsammans med innehavarna Ann Dohse och Anders Köhler.

Foto: Sören Boström

ÅBY2018-06-04 14:00

– Vi har flyttat från Malmgatan inne i Norrköping och ut hit till Åby, berättar Anders Köhler som driver museet tillsammans med Ann Dohse, som är ordförande i föreningen Svenskt Uppfinnaremuseum.

– Orsaken är att vi behövde minska kostnaderna för museet och då kändes det naturligt att flytta hela samlingen hit till Åby, där vi redan hade de här lokalerna.

Har ni tvingats minska på antalet utställda uppfinningar, eftersom ni fått mindre utrymme?

– Nej, det är faktiskt tvärtom. Dels har vi fått plats med alla uppfinningar vi hade uppställda på Malmgatan, dels har vi redan kompletterat med ett par nya uppfinningar.

– För det är ju så att både jag och Ann är tekniskt intresserade, så vi försöker snappa upp nya svenska uppfinningar och försöka komplettera vårt museum med sådana.

Kan du berätta lite om utställningen?

– Vi kallar den för "Dåtid, Nutid och Framtid" och de består av 160 svenska uppfinningar, med allt från skiftnyckeln, kullagret, tumstocken, turbinaxeln, pacemakern och till ishockeyspelet.

Vilka hoppas ni kommer hit och ser utställningen?

– Alla är välkomna, inte minst skolbarn. Vi hade sådana besöka på Malmgatan och det var alltid lika roligt, med alla deras frågor och undrande blickar på alla uppfinningarna, säger Anders Köhler.

Och framtiden?

– Vi kommer att fortsätta komplettera samlingarna med fler uppfinningar och jag har en dröm att komplettera samlingarna även med jordbruksmaskiner på en äng precis utanför museet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om