Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Föräldrar oroliga: "Jag lämnar mitt barn till ingen"

Redan innan incidenten då en andraklassare felaktigt skickades hem höjdes röster om att det är otryggt på Åbymoskolans fritids. "Det omöjligt för tre fritidspedagoger att ha koll på 66 barn i ettan", säger Sara Meyer, mamma.

Sara Meyer och Carolina Frisk, mammor till barn på Åbymoskolan, beskriver om en rörig situation på skolgården när många barn lämnas ungefär samtidigt. "Jag känner ett oro för att mitt barn ska glömmas bort", säger Sara Meyer.

Sara Meyer och Carolina Frisk, mammor till barn på Åbymoskolan, beskriver om en rörig situation på skolgården när många barn lämnas ungefär samtidigt. "Jag känner ett oro för att mitt barn ska glömmas bort", säger Sara Meyer.

Foto: Louise Åsenheim

Åby2022-09-15 08:00

Vi har tidigare berättat om skolflytten i Åby som många föräldrar protesterat emot. Nu har barnen på Sandtorpsskolan börjat på Åbymoskolan, där lokalerna är preliminärt iordningställda för att rymma tre paralleller i årskurs F-6. Men det är inte lokalerna som upprör föräldrarna nu, utan bristen på personal som de upplever. 

– Jag tycker att det saknas pedagoger i den utsträckning jag tycker att barnen behöver, säger Magnus Eriksson, pappa till en förstaklassare.

På vilket sätt märker du av det konkret?

– Framför allt tycker jag att det inte finns tillräckligt mer personal som kan ta emot på mornarna. Jag lämnar ju mitt barn till ingen, oftast, säger han. 

Mammorna Sara Meyer och Carolina Frisk är av samma åsikt.

– Skolgården är så himla stor att det är omöjligt för tre fritidspedagoger att ha koll på 66 barn i ettan, säger Sara Meyer.

Det finns ingen avgränsning runt skolgården utan barnen ska själva ha koll på hur långt de får gå.

– Barnen tänker inte alltid på vart gränsen går och det är lätt att gå och gömma sig om man blir ledsen för något. Jag känner ett oro för att mitt barn ska glömmas bort.

Fritidsledarna hinner heller inte med att aktivera barnen efter skoltid.

– Det är ofta när jag hämtat som mitt barn sitter framför en skärm, säger Sara Meyer.

Föräldrarna menar att det finns ett utbrett missnöje och många kritiska synpunkter framkom på ett föräldramöte nyligen. Bland annat kring att barnen upplever en stressig situation i skolmatsalen. 

– Jag reagerar starkt på att barnen inte har mer än tio minuter på sig att äta och får maten serverad fem i elva, säger Jimmy Nicander, förälder till barn i första och andra klass.

Även i klassrummen är det stökigt och Jimmy anser att bemanningen även där är för låg. 

– Jag tänker på barnen med särskilda behov, finns inte tillräckligt med lärare finns ingen som fångar upp dem.

– Ett argument för flytt var ju barnens bästa. Men det blev rörigt som vi befarade och mindre personal på fler barn. Ska man ha en stor skola måste de bemanna därefter och ha en organisation som kan hantera så många barn både vad gäller lokaler och personal, säger Carolina Frisk.

Flera föräldrar vill understryka att personalen gör vad de kan. 

– Det måste vara jobbigt och svårt att ha ansvar för så många barn, säger Magnus Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!