Ett stycke historia från Åby
Ibland kan det kännas som tiden stått stilla.Som när man går upp på en gammal vind och hittar ett sedan länge försvunnet företags hela arkiv sparat. I det här fallet på vindskontoret hos Bråbo Mekaniska Verkstad i Åby, där arkivarien Karin Rönnbäck nyligen gjorde ett spännande fynd:
Uppe på vinden över Bråbo Mekaniska Verkstads kontor i Åby, står rad på rad med arkivhandlingar från yllefabriken Freese & Bruno, som sedan länge är nedlagd. Här tittar Lars Hammarström från Bråbo Mekaniska i en av bokföringsböckerna tillsammans med arkivarien Karin Rönnbäck. FOTO: JANNE FORSBY
Foto:
- Ofta har man tyvärr bara slängt av med gamla företagsarkiv, exempelvis Tuppens lakansväv i Norrköping, där alla gamla företagshandlingar brändes upp, säger Karin Rönnbäck från Östergötlands Arkivförbund, ÖLFA.
Regelverk
- Däremot är alla myndighetsarkiv bevarade på ett mycket bättre sätt eftersom det finns regler för vad de får slänga och vad som ska sparas.
- Men när det gäller privata företag kan det vara sämre med bevarandet och därför känns den här upptäckte i Åby som ett riktigt fynd.
- Det handlar om cirka 50 kvadratmeter arkiv, där man kan hitta företagets fakturor, brev, leverantörshandlingar, prover på yllesorter och olika färgprover. Ja det känns som ett riktigt spännande fynd, som jag nu ska försöka se till så det bevaras för framtiden.
<B>+ Och hur gör man lämpligen det?</B>
- Jag hoppas att Norrköpings stadsarkiv har möjlighet och vilja att ta emot arkivet, för vidare forskning och registrering av alla handlingar. Annars finns det även landsarkiv, som man kan tänka sig för en sån här komplett samling.
<B>+ Eller kanske Kvillinge föreningsarkiv?</B>
- Det vore ju det bästa, men de har inte utrymme för att ta emot 50 hyllmeter handlingar, säger Karin Rönnbäck. Däremot har de sedan tidigare gamla fotografier från den här fabriken och en aktiebok.
Angående företaget Freese & Bruno startades verksamheten inne i Norrköping redan 1899. Men av någon anledning flyttade man till Åby och Katrineholmsvägen 12 1908 och här var man kvar till nedläggningen 1956.
100 anställda som mest
Antalet arbetare var som mest cirka 100 anställda och fabrikationen omfattade yllevävnader, som kostymtyger, paletå- och fodertyger av ylle, cheviot, drapé och dräkttyger.
Vi återkommer när det står klart var det gamla yllefabriksarkivet från Åby yllefabrik placeras efter sina många år på kontorsvinden.