Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Emils dröm blev verklighet

Han har tävlat i SM för unga bagare och har redan fått sitt första egna bageri! Det handlar om Emil Egnell, 24, från Finspång, som nyligen köpt Sörgårdens bageri i Åby. - Tidigare har jag jobbat på bagerier i Finspång och Göteborg, men att få ett eget bageri har jag haft som en dröm i många år, säger Emil när vi hälsar på honom i bageriet i centrala Åby och som han ägt sedan 1 oktober.

- En dröm gick i uppfyllelse när jag lyckades köpa det här bageriet i Åby och bli egen företagare, säger bagaren Emil Egnell som här är på gång att baka mer bröd.                                                             Foto: Titti Olovsson

- En dröm gick i uppfyllelse när jag lyckades köpa det här bageriet i Åby och bli egen företagare, säger bagaren Emil Egnell som här är på gång att baka mer bröd. Foto: Titti Olovsson

Foto: Titti Olovsson

ÅBY2009-10-29 03:00
- Min mor Ingegerd har berättat att jag redan i 15-årsåldern började prata om att jag ville ha ett eget bageri. Redan på den tiden gillade jag att baka hemma och blev nästan arg om hon köpte en limpa i affären, eftersom jag kunde fixa brödet själv...Har du bagerirötter i familjen?- Nej, inte mer än att vi har några släktingar i Skellefteå, som har en stuga där de bakar tunnbröd. Men det är nog inget som påverkat mitt yrkesval, tror Emil.Hur utbildade du dig?- Jag började praktisera hos Konsumbageriet i Finspång samtidigt som jag läste ämnena bageri, matbröd, kaffebröd, yrkesräkning och livsviktigt om hygien i ett eget anpassat program på Bergska skolans gymnasium.- Dessutom läste jag även företagsekonomi och data, eftersom det var sånt som jag kände att det kunde vara bra att veta mer om. - Särskilt om jag en dag skulle lyckas starta eget, vilket jag nu alltså gjort!- Sedan var jag ett år, 2006, i Göteborg, på ett bageri och det var ett spännande år. Sedan är det ju så att även om alla bagerier gör exempelvis bullar, så gör man dem ändå på olika sätt i alla bagerier.- Sedan kom jag tillbaka till Finspång där jag blev bagerichef med ett 10-tal anställda hos Konsumbageriet och det var förstås lärorikt. Men nu när jag har eget och både bakar själv och sköter kontoret, så blir det ganska intensivt emellanåt.Hur ser personalstyrkan ut här?
- Det
är jag och min sambo Ann-Sofie Granath samt två bagare och en chaufför som levererar brödet till butikerna. Ingen butik
Sörgården är ett lite ovanligt bageri, eftersom Emil inte har någon egen butik, utan allt bröd levereras till andra butiker:- Ja, allt vi producerar körs ut i bil till Coop- och ICA-butiker i Norrköping, Krokek, Skärblacka och här i Åby. Så vi har ingen egen försäljning direkt till kund.Något du skulle vilja ha?- I och för sig, men lokalerna här i Åby passar inte för butiksombyggnad, så det är inte aktuellt för dagen, säger han.- Däremot har jag andra utbyggnadsplaner, bland annat att få igång kondisbiten med tillverkning av tårtor, bakelser och kakor i form av dammsugare och liknande, eftersom produktionen idag omfattar endast matbröd, frukostbröd och kaffebröd.- Det känns roligt att ha hela bagerisortimentet och dessutom ökar det förstås omsättningen för bageriet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om