– Det är jättebra! Många av de här eleverna kommer säkerligen att bo och arbeta i Europa när de blir vuxna, säger läraren Marianne Hamou som är koordinator för Ersamus-plus-projektet som Hultdalsskolan är med i tillsammans med skolor i Italien, Slovakien och Spanien.
Varje onsdagsmorgon träffas de åttondeklassare som valt Erasmus plus som elevens val i ett av klassrummen på Hultdalsskolan. Utefter olika teman tar eleverna reda på fakta och sprider information på skolan och via sociala medier, den här terminen handlar det om tolerans. Och det var alltså utefter det temat som de första eleverna kom iväg på den fem dagar långa resa, som alla i gruppen får åka på. Med destination Crotone, en stad som ligger ungefär vid ”hälen” i södra Italien, gav de sig iväg med tre lärare tidigt en morgon för ett par veckor sedan.
– Det var roligt i Italien! Vi bodde hemma hos olika familjer, berättar Agnes Lindh som upptäckte att det fanns ganska många olikheter med hur vi har det i Sverige:
– De var inte så noga med tider. Vi började halv nio, och vi åkte hemifrån halv nio. Vi är vana vid att man köar, men där trängde de sig mer fram, säger hon.
Hanna Lönnqvist beskriver frukosten:
– Vi fick munkar, croissanter, brownies och sockerkaka. Det är man inte van vid.
När de träffade de andra eleverna i projektet, dels italienarna men också de slovaker och spanjorer som var där, insåg de även andra skillnader.
– Spanjorerna sa att vi är så tysta och tillbakadragna. Och så formella, säger eleven Zilke Stenmark, som är tacksam över insikterna resan gett:
– Om man ska jobba med någon från ett annat land i framtiden, så kan man tänka på att man kan vara olika.
Det här är en typ av tolerans som eleverna känner att de fått med sig efter resan. Innan diskuterade de mer om hur länderna är toleranta mot exempelvis religioner och miljön. Det diskuterade de litegrann.
– Spanjorerna sa att de måste bli bättre på att inte diskriminera. Att tjejer måste kunna gå tryggt ute och så, exemplifierar Hanna Lönnqvist.
Nu arbetar de med olika sätt att sprida sina nyvunna kunskaper på. Dels handlar det om att uppdatera ett Instagramkonto, dels en utställning på skolan och så kommer de gå runt i klasserna och berätta.
Innan eleverna går ut nian kommer alla i gruppen att ha åkt iväg på en resa – ett gäng till Slovakien och ett till Spanien. Det kommer även att komma elever från dessa länder till Åby, och bo hemma hos eleverna.