65-åriga klubben vill sprida glädje

Lions Club Finspång må gå in i pensionsåldern men några ålderskrämpor går inte att se. Deras senaste insats för samhället var att bjuda andra åldringar på musik och kaffe.

22 mars 2019 14:30

Det var den 27 mars 1954 Lions Club Finspång bildades genom att Lions i Norrköping bjöd in ett antal kända Finspångspersoner till en informationsträff. Resultatet blev en egen förening i Finspång. Nu 65 år senare har föreningen 34 medlemmar.

Det är inte så väldigt mycket?

– Nej, men vi är desto mer aktiva, säger Anders Svensson, ledamot i styrelsen.

Vi träffar honom och tre kollegor vid äldreboendet Berggården i Rejmyre, där man bjuder de gamla på musik, och självklart, kaffe med bulle och kaka. Roland Kratz från Finspång svarar för underhållningen, musik, sång och ett antal historier. Flera av de gamla har bjudit in anhöriga.

Inga-Britt Eriksson är en av dem. Hon kom till Berggården i december 2018 efter att ha bott i Högby tidigare. Hennes make Börje hade järnhandel i Finspång. Sonen och sonhustrun är på plats vid kaffebordet.

– Det livar upp med lite underhållning, säger hon.

Precis det är hela Lions främsta syfte, att göra nytta i samhället och glädja andra.

– Vi kommer under våren att åka runt till alla äldreboenden i kommunen, säger Anders Svensson.

– Vi brukar göra det, men nu har det varit uppehåll ett par år.

På plats från Lions finns också Willy Wiklander, Bengt Andersson och Jan Schmidt. De sitter med vid kaffeborden och hjälper till med serveringen.

– Vi gör mycket för samhället, men syns sällan. Nu vill vi tala om vad vi gör, säger Willy Wiklander.

– Den stora grejen för Lions i Finspång är den årliga Finspånga Marken. Den drar in cirka 150 000 kronor. Pengar vi använder till välgörande ändamål under året, berättar Bengt Andersson.

Två större arrangemang där pengarna kommer till nytta är Luciakröningen i december och det årliga ungdomsledarstipendiet. Stipendiet har delats ut sedan 1974 och den som får det i år blir den 45:e i ordningen.

Välgörenhet är grunden för hela verksamheten och den sker både lokalt och internationellt.

Lika väl som pengar skickas från Finspång till behövande runt om i världen kan man lokalt söka bidrag hos Lions Club Finspång.

– Man kan söka bidrag för olika ändamål både som enskild och förening, säger Jan Schmidt.

– Vi gör också mycket för barnen i kommunens särskolor. I år har vi två utflykter planerade. Vi ska göra en resa till Stockholm och Naturhistoriska museet. En annan utflykt går till Möjligheternas gård i Tolskepp, berättar Willy Wiklander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Börje Gavér