58 inbrott om dagen

Under juli ökar otryggheten hos många svenskar. Framförallt för att man lämnar sitt hem obevakat när man åker på semester.

21 juli 2019 08:00

Enligt en undersökning från Kantar Sifo, på uppdrag av hemlarmsföretaget Verisure, är det fler än var tredje svensk som upplever juli, som den otryggaste månaden av alla.

– Det är många som lämnar sina hem obevakade under längre perioder under sommaren och det kan skapa en känsla av otrygghet, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure. Men också det faktum att många i kvarteret åker på semester och det kan kännas ensligt för de som stannat hemma.

Så många som 36 procent av svenskarna uppger att känslan av otrygghet är som starkast i juli. Det kan jämföras med exempelvis mars, april och maj då endast 4 procent eller färre uppger att de känner sig otrygga. Nästan var tredje svensk är dessutom orolig för att det ska ske ett inbrott i deras hem.

– Det rapporteras mycket om inbrott i medierna under sommarmånaderna, vilket också kan förklara den ökade otryggheten i juli. Ett tips är att investera i säkerhetsåtgärder som säkerhetsdörr och hemlarm och delta i en grannsamverksgrupp i ditt område, vilket ökar känslan av trygghet året om, säger Fredrik Ringborg.

Det finns också fog för oron för hemmet, för enligt Brå, Brottsförebyggande Rådet, skedde 5 361 inbrott i villa, lägenhet och fritidshus under juni, juli och augusti förra året. Det innebar 58 inbrott om dagen under sommarmånaderna.

Angående den här undersökningen är den gjord med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldern 18-74 år, som bor i eget hushåll. Totalt har 6 376 intervjuer genomförts

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sören Boström