Östergötland är det län i landet där flest känner till, och sedermera ringer, till 1177. Här infördes numret redan 2003, som ett av fem i ett pilotprojekt. 2013, alltså tio år senare, anslöt sig det sista länet i landet till 1177 Vårdguiden, Jönköping. Tillsammans med det länet och Örebro län bildar Östergötland ett kluster. Och bland annat genom det, hoppas man nu från regionens håll minska det som användarna ser som mest elementärt i undersökningar som görs: att få ned väntetiden.
– Många uppskattar tjänsten. Men när vi får klagomål är det framför allt väntetiden man är bekymrad över, säger Malou Lindberg som är verksamhetschef för 1177 Vårdguiden inom region Östergötland.
Under sommaren har hon fått in en del klagomål om väntetiden, men det är inget extremt som sticker ut. Målet är att 90 procent av samtalen ska vara besvarade inom fem minuter. Hittills under sommaren ligger medelväntetiden i snitt över dygnet på mellan 12 och 22 minuter.
– Jag har tittat på statistik för varje dag och det är svårt att beräkna vilka dygn som kommer att belastas, menar Malou Lindberg.
Hon, liksom övriga sjukvårdssverige, känner av sjuksköterskebristen. Men hon anser att bemanningen lösts under de två semesterperioder man lyckats hålla sig till.
– Min bedömning är att sommaren hittills fungerat relativt väl, men ibland är det väntetid och det är jag medveten om. Och det är övrig ledning medveten om också.
I våras genomfördes två test på nationell nivå, för att bland annat försöka korta just väntetiderna. Ett av testen gick ut på att samtalet först gick till det län man ringer ifrån, för att efter ett par minuter gå vidare till det kluster länet tillhör (se ovan) för att avslutningsvis gå ut nationellt i landet. I det andra testet gick samtalet först till länet, och sedan direkt ut nationellt. En första utvärdering visar att tiden kortades mest om samtalet först gick ut till länet, klustret och sedan till resten av landet.
– Det är ett stort bekymmer för befolkningen när man får vänta länge vissa tider på dygnet och vissa dagar. Kunde vi få till en nationell kö skulle samtalen fördelas ut till de sjuksköterskor som sitter och inte har några samtal just då, säger Malou Lindberg.
Nu väntar eventuellt en ny testperiod och sedan hoppas Malou Lindberg att det nationella samarbetet kommer igång så fort som möjligt.