Orienteraren, skribenten och Norrköpingsprofilen Rune Haraldsson fyllde 100 år på söndagen. Genom samarbete med goda grannar hade ett stort tält med sittplatser för drygt hundra människor kunnat resas i trädgården i anslutning till Runes radhus på Ljuragatan i Norrköping. Tältet kom väl till pass då det behagade ösregna under de två första timmarna av Rune Haraldssons 100-års mottagning på söndagseftermiddagen. Varje sittplats var upptagen i tältet. Det bjöds på god mat från Östgöta Kök och "sportdrycker" av lämplig styrka fanns tillgängliga i samband med maten. Jubilaren själv satt på en stol på scenen och lyssnade med glatt och uppmärksamt humör på de tal och muntrationer som bjöds under eftermiddagen.
Folkbladets utsända fick sig en liten pratstund med festföremålet. Där finns kontakter sedan tidigare; jag har haft förmånen att sitta vid hans köksbord och resonera om politiken och livet och tingen. Haraldsson hade undanbett sig presenter för egen del. Däremot önskade han att de som så ville satte in pengar till en fond för unga orienteringstalanger i Östergötland. Tanken är att Runes minnesfond ska dela ut årliga stipendier till orienterande sextonåringar.
Många hade hörsammat uppmaningen. Några av dem som framträdde på scenen och överlämnade gåvor till fonden var landshövding Elisabeth Nilsson och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping Lars Stjernkvist. Båda berättade om sina första personliga möten med Rune Haraldsson. Det genomgående draget i berättelserna var Runes vilja att vara i nuet och hans positiva attityd till livets händelser.
Den tidigare sportchefen på NT Micke Sundgren och NT: s profilerade och erfarna reporter Gunnar Hagberg överlämnade tidningens gåva till fonden. Sundgren - som nu är tjänsteman inom koncernen NTM som bland äger NT och Folkbladet - hyllade Rune Haraldsson för hans långa bana som orienteringsskribent för tidningen. Haraldsson bevakade orientering för NT: s räkning från 1930-talet och ända fram till en bit in i nu rådande decennium.
– Rune lämnade sin första text till NT 1937. Alltså ett år innan Sleipner tog sitt första och (hittills) enda SM guld i fotboll och sex år innan IFK Norrköping inledde sin era av guldsäsonger i svensk fotboll. Det sätter saker och ting i perspektiv, sa Micke Sundgren.
Många av gästerna hos Rune Haraldsson var vänner, bekanta och kamrater från orienteringens värld. Orienteringsförbundets ordförande Inge Blomberg medverkade med ett uppskattat tal från scenen, så gjorde också tidigare skribentkollegor från bland annat Norra Skåne och från förbundstidningens Skogssport. Medlemmar från orienteringsklubben "Skogskarlarna" uppvaktade med sång och det blev många leven och hurra och "Ja må han leva" sånger - i lätt modifierad form förstås; inte helt passande kanske att sjunga må han "leva uti hundrade år" till en person som precis gjort det; levt i hundra år alltså.
Björn Persson är regionchef på EON i Norrköping. Han har också ett långt och gediget förflutet i Orienteringsförbundet. Under många år på 1980- och 90-talen var han ordförande i landslagskommittén i förbundet och var även generalsekreterare då mastodonttävlingen O-ringen hölls i Östergötland 1987.
Björn höll i programmet under Runes eftermiddag. De nära vännerna grannen Fatima Higander, Liz Bergström från Tjalve, orienteringsklubbkamraten och fotografen Peter Holgersson och Runes son Magnus Haraldsson har planerat genomförandet av 100-årsfirandet.
När vi talades vid tidigare i år berättade Rune om sitt lårbensbrott vid 99 års ålder. Det var i stort sett första gången han blev tvungen att anlita sjukvårdens och omsorgens insatser på allvar.
Runes attityd till sjukhusvården och korttidsboendet fascinerade mig. "Där fick jag en ny pusselbit i livet. Jag är tacksam för den erfarenheten", sa Rune Haraldsson till mig då vi träffades. Med en sådan attityd till det som händer i livet är det lätt att komma långt; så är det bara.