Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satsade pensionen på saga och fantasi

- Det finns många barnböcker men jag tycker att det saknas fantasisagoberättelser, säger Maivor Forster.Så hon tog sina pensionspengar och bekostade själv utgivningen av sin bok.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2010-12-24 03:00

Utanför ligger det gnistrande vinterlandskapet och inomhus bjuder Maivor på värmande glögg. Här i huset, i Marmorbruket, lever hon sitt liv, med den viktiga naturen, som också genomsyrar hennes bok.

Redan i början av 70-talet skrev hon grundstommen till berättelsen om "Pelle och Trollungen". När Östergötlands Arkivförbund 2008 utlyste en sagotävling, plockade hon fram sin berättelse igen.

- Jag ändrade lite i sagan och lade till de upptäckter, som Pelle gör när han vandrar i naturen.

Sökt meningen
Pelles möten, med bland annat blåbärsflickan och prinsessan, väcker en rad funderingar och tankar hos honom.

- Under hela mitt liv har jag sökt ett djupare livsinnehåll, en mening med livet. Livet är inte bara materiella saker, vad vi kan se och ta på. Jag upplever att jag fick många bra svar av min pappa, som alltid har varit intresserad av antroposofin.

Maivors tanke med boken är att stimulera barns egen fantasi och deras skapande. Därför har boken ett "öppet slut".

- Jag har gjort en komma till ro-bok, tycker hon själv.

En elev tecknade
Hennes saga vann inte men hon beslutade sig för, efter mycket vånda, att själv bekosta en utgivning. Hon hade passerat 60 och fått tillgång till sina sparade pensionspengar.

Ett problem var att hon inte hade några bilder till berättelsen. Men under sina 15 år som lekskolefröken på Waldorfskolan i Norrköping, hade hon lärt känna många barn. En av dem, Sanna Bergström, bodde i Stockholm och tecknade. Det blev hon, som gjorde illustrationerna till Maivors saga.

Tjocka blad
Maivor fick kontakt med ett tryckeri i Söderköping och dit åkte hon tolv gånger.

- Det blev ett himla åkande men jag hade många synpunkter på boken. Jag ville att den skulle vara av god kvalité, med tjocka blad, eftersom barn upplever med sina sinnen.

"Förstenade blickar"
Maivor ville också att boken skulle vara gjord av miljöpapper, ha ett bra format och vara behändig att hålla i. Inga ark skulle vara vita, utan färgade.

Boken kom ut i somras, tryckt i 500 exemplar. Maivor är nöjd med resultatet och att hon gjorde verklighet av sin dröm.

- Jag älskar sagor. De är också ett viktigt verktyg för lärande och gör att barnen kan skapa egna bilder.

Maivor är därför inte odelat positiv till att barn och ungdomar tillbringar så mycket tid framför teven och datorn. Det ger dem förstenade blickar menar hon och deras fantasi och skapande stimuleras inte. En undersökning visar till exempel att många barn inte längre kan avbilda saker ur sitt minne, enligt Maivor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om