Annonssamarbete med Phonehero

Så köper du din nästa begagnade mobil - utan risker

När priset på nya mobiltelefoner skjuter i höjden köper fler än någonsin begagnat. Men de risker som andrahandsköp kan innebära får många att vända sig till trygga företag. “Man slipper mötet med en okänd människa”, säger Joakim Berndt, vice vd på Phonehero.

  På Phonehero köper och säljer du din mobil tryggt och säkert

På Phonehero köper och säljer du din mobil tryggt och säkert

Foto: Phonehero

Native2024-05-13 17:37
Detta är ett annonssamarbete.

De senaste åren har andrahandsmarknaden fullkomligt exploderat. Phonehero var bland de första företagen att köpa och sälja begagnade mobiltelefoner i Sverige. När de startade år 2010 satt de i en lägenhet i en förort till Stockholm och lagade trasiga mobiler. Nu har de fyra butiker i Stockholm, Malmö och Göteborg med verkstad, köp och sälj.

– Det har blivit dyrare med mobiler. När jag köpte min första iPhone 4s kostade den 4600 kronor. Nu kostar en ny telefon uppåt 20 000. Teknikens utveckling har också stannat upp litegrann. Det blir inte lika spännande att äga den senaste modellen varje år, svarar Joakim Berndt på frågan om varför andrahandsförsäljningen av mobiler har blomstrat.

Begagnat utan alla risker

Phonehero köper in mobiler från privatpersoner, lagar det som behövs och säljer vidare i fungerande skick. Som kund har du två veckors öppet köp och ett års garanti på din nygamla telefon – samma garanti som Apple ger på en helt ny. 

Att möta upp en främling kan innebära flera risker, men också kännas socialt utmanande. Pengar ska byta hand, en dyr vara ska lämnas över och det är svårt att ta reda på om telefonen fungerar. Många tycker att det är obekvämt att be om att få testa mobilen innan man köper den. 

– Det ska vara tryggt att köpa en begagnad telefon. Med oss slipper du mötet med en okänd människa där det dessutom ska hanteras transaktioner, samtidigt som man är garanterad att telefonen ska fungera, menar Joakim. 

Som privatperson är det också svårt att kolla om mobilen är stulen. Men Phonehero samarbetar alltid med polisen som slår på serienumret, eller IEMI-numret, för att se till att den inte polisanmälts. 

– Som företag är det lag på att skicka in varje telefons IMEI-nummer till polisen innan man säljer den vidare. Tyvärr är det många småbutiker som fuskar med det, säger Joakim.

Tekniker testar och ser till att telefonerna fungerar 

Phonehero har lagat smartphones i ett och ett halvt decennium, vilket har skapat en rutin för att felsöka mobilerna. Alla högtalare, mikrofoner och kameror kontrolleras noggrant av teknikerna för att se om de håller måttet. Dessutom testkörs mobilen i ett program som testar telefonen på 50 punkter.

– Kameran ska kunna fokusera och ha bra bildkvalitet utan fläckar i bilden. Ibland säljer vi defekta mobiler som fyndvaror, men grundtanken är att laga. Vi kan laga i princip allt, berättar Joakim. 

Batteriet är A och O för att en mobil ska fungera bra. Därför kollar de alltid batterikapaciteten och byter alla batterier som har under 85 procent av ursprunglig kapacitet. Apple rekommenderar att batteriet ska bytas vid 80 procent.

– Det som gör en telefon långsam är oftast ett dåligt batteri. Vi ser till att hålla lite högre gräns, så att man ska kunna använda det ett tag.

Är du sugen på en begagnad mobil och vill göra en säker affär går du in i någon av Phoneheros butiker i Stockholm, Göteborg eller Malmö, alternativt besöker deras hemsida

Om Phonehero

Varifrån kommer telefonerna?

”De allra flesta mobilerna köper Phonehero av privatpersoner i Sverige.”

Hur mycket kan man spara på en begagnad mobil? 

”Det beror på modell, men just nu har vi en iPhone 14 Pro Max ute för 9700 kronor och den kostar 14000 som ny. Då sparar du 4300 kr, vilket blir 35 procent billigare för en mobil som fortfarande säljs ny i butik.” 

Är alla mobiler i nyskick? 

”Invändigt fungerar alla mobiler så pass bra att vi kan ge vår ettåriga garanti. Utanpå kan det finnas slitage som inte påverkar mobilens funktion. Vi bedömer skicket i en skala från A-C.”

Kan jag sälja min gamla mobil till er?

“Absolut! Ta reda på vad den är värd i vår kalkyl på hemsidan eller kom in på en snabb bedömning i butik. Sen får du betalt inom några minuter via Swish. Säljer du via hemsidan skickar du enkelt in telefonen till och får sen betalt när bedömningen är gjord.”

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Folkbladet.