Som med mycket annat är bra planering a och o när man ska skaffa pool. Att fundera ut var på tomten det är bäst att placera en pool är bland det första man som blivande poolägare bör göra. En pool på en vindskyddad plats i söderläge är det ideala, eftersom solen då hjälper till att värma upp poolen. Om man vill bada utan att ha publik bör man även ta sig en funderare över insynen.
Värna om växtligheten i trädgården
Att anlägga en pool kräver en del markarbete. Att låta så mycket som möjligt av det uppväxta i trädgården få finnas kvar är något man ska sikta på, för att plantera nytt kostar inte bara pengar, det tar tid att få växtligheten prunkande och trevlig. Däremot är ett kritiskt öga i sammanhanget viktigt. Växtlighet för nära poolen kan ställa till det när exempelvis trädens frukter och löv riskerar att falla ner i poolen.
För att gräva en pool i trädgården behövs det oftast inte bygglov, men bor du i ett stadsplanerat område kräver många kommuner marklov. Vilka krav som gäller varierar från kommun till kommun. Något som däremot gäller överallt är hur nära tomtgränsen poolen hamnar, det måste vara minst 4,5 meter. Kontakta din kommun för att se vad som gäller för just din tomt.
Poolbyggets totala kostnad
När man sedan gör en budget för poolbygget ska man inte glömma att räkna med gräv- och markarbetet. Det många inte tänker på är att bortforslingen av jord kostar en slant om du nu inte har möjlighet att sprida ut schaktmassorna på tomten.
Ett trädäck eller stenläggning som gör det vackert och trevligt runt poolen måste också tas med i beräkningen när du räknar på kostnaderna. Generellt kan man säga att allt arbete runt omkring poolen kostar ungefär lika mycket som själva poolpaketet.
Så väljer du rätt poolmodell
Vad ska man då välja för pool? Nedsänkt, delvis nedsänkt eller ovan mark? En pool ovan mark kräver mindre markarbete, det räcker oftast med att gräva ur 1–2 decimeter jord och sedan lägga på ett bärlager innan du monterar poolen. Vill du spara såväl pengar som tid och samtidigt gräva så lite som möjligt i trädgården är därför detta ett bra alternativ. Har du sedan möjlighet att bygga in poolen i t.ex. en altan får du nästan känslan av en nedgrävd pool.
Är tomten sluttande blir det ofta en bra lösning med en pool som är delvis nedsänkt. Då utnyttjas tomtens naturliga förutsättningar och poolen blir en naturlig del av trädgården samtidigt som schaktningen blir minimal. Folkpools modeller Garden och Family är pooler som båda passar utmärkt för att delvis grävas ner eller monteras ovan mark.
En markpool som är nedgrävd kräver mer markarbete men är för många av oss den typ av pool som vi uppfattar som riktigt klassisk. På en plan tomt blir den absolut snyggast eftersom den inte tar utrymme på höjden utan smälter in i omgivningen.
De viktiga tillvalen
När du väl har valt poolmodell behöver även andra beslut tas, som färg på liner, poollampor, vilket slags överdrag, filter och värmesystem. Här spelar tycke och smak in och såklart hur mycket pengar du är villig att investera på vägen till din pooldröm.
Tre korta med poolexperten:
Är det svårt / mycket jobb att sköta poolen?
Nej det är inte svårt och tar inte många minuter per vecka. Vi kommer alltid ut för uppstart av poolen och har en utbildning / genomgång av er anläggning.
Hur fungerar det med fyllning av vatten?
Det går ofta bra att fylla med vattenslangen, annars kan vi lösa det med tankbil.
Vad är lättast att göra själv och finns det något särskilt som man bör ta hjälp med?
Det beror naturligtvis på vad man har för erfarenhet av bygg sedan tidigare. Men jag brukar säga att om man har tiden och är normalt händig så ska man kunna göra det mesta själv. Många brukar dock vilja ha hjälp med monteringen av linern.
Mikael Nordén, Folkpool Norrköping