På ICA Maxi Tornby har man aldrig varit rädd för att ligga i framkant, och när de insåg att de tillsammans med Swegreen hade möjligheten att odla sina egna kryddor och sallader rådde det ingen tvekan om att de skulle satsa.
— Vi gillar att vara först, och framför allt så vågar vi satsa på något vi tror på. Från det att vi bestämde oss för att bygga ett eget växthus i butiken fram till idag har det inte varit annat än roligt och spännande. Allt har flutit på bra och resultatet är bättre än vi kunnat drömma om. Nu är vi spända på att låta våra kunder ta del av det nya sortimentet och se vilken respons vi får, berättar Tomas Lundvall, ICA-handlare på Ica Maxi Tornby.
Äntligen premiär
Den första skörden sker den tredje juni – något som självklart kommer att firas med en liten smygpremiär.
— För tillfället är inte hundra procent av anläggning i gång. Innan vi gör det vill vi testa och se hur vi kan göra för att leverera en bra storlek på sallader och kryddor, med en så bra smak och krispighet som möjligt. Vi vill kunna ge våra kunder kvalité i varje gröda. Jag smygknep en kvist med dill och den var helt fantastisk, berättar Andreas Dahlin, VD på Swegreen.
Den åttonde juni är det äntligen dags att inviga växthuset och det nya sortimentet, Lundvalls Gröna. En hel del överraskningar väntar till premiären, och enligt butikschefen Johan Vanselius är det inget man vill missa.
— Premiären kommer att ha våra kunder i fokus och vi kommer bjuda på en hel del överraskningar. Från klockan elva på förmiddagen och fram till sju på kvällen kommer vi, tillsammans med Swegreen som ligger bakom växthuset, att finnas på plats i butiken för att berätta mer om projektet och svara på frågor. Vi har redan handavtryck från nyfikna på glasväggarna – men det är att värt att putsa rutorna om och om igen.
Resan mot framtiden
Att bygga ett stort växthus inne på en stormarknad är inte ett litet projekt att genomföra och våren har bestått av många timmar av konstruktion. Tack vare ett gott samarbete och bra kommunikation mellan ICA Maxi Tornby och Swegreen har projektet gått smärtfritt och kunderna har inte påverkats alltför mycket.
— Att arbeta tillsammans med personalen på ICA Maxi Tornby har gått hur bra som helst. De har gett oss det utrymme vi behövt för att bygga upp växthuset men utan att kompromissa med kundernas butikupplevelse. De är proffs och vet verkligen hur man driver stora projekt utan att påverka den befintliga verksamheten, menar Andreas.
Under våren har såväl kunder som utomstående sett på med stora ögon när växthuset sakta men säkert kommit på plats. Flera aktörer i samma bransch som ICA Maxi Tornby har hört av sig för att visa intresse, stötta och ställa frågor, men även för att be om kalkyler och mer detaljerad information. Med andra ord har vi nog inte sett det sista av den här typen av satsning – snarare tvärtom.
— ICA Maxi Tornby var de första som var djärva nog att ta beslutet att lägga om sin verksamhet och våga satsa på framtiden. Många har sett på med avund, och har samtidigt inspirerats till att själva våga ta steget, berättar Andreas.
Sallader som går till historien
Det som nu sker på ICA Maxi Tornby är historiskt. Den tredje juni skördas sallad och kryddor för första gången från en ett högteknologiskt växthus placerat mitt i en stormarknad. Det som regelbundet kommer att skördas från växthuset kommer att gå under namnet Lundvalls Gröna och är inte bara lokalt producerat – det är även helt klimatneutralt och har högre näringsvärde och godare smak. Det är helt enkelt bättre mat!
— För att förstå varför vi tror att det vi gör är första steget in i framtiden behöver man komma hit och uppleva växthuset, och framför allt den slående smaken på våra sallader och kryddor. Det är helt klart en wow-känsla värd att uppleva, berättar Tomas.