Han är miljö- och samhällsbyggnadsråd i kommunen. Han bekräftar en ansträngd situation, förklarar orsakerna och berättar om vad som är på gång.
– Det har varit lite trögt. Vi håller på med att ta fram detaljplaner. Det fanns ingen beredskap när vi började och det tar ganska lång tid. Det är många saker som ska falla på plats innan man kan börja med grävmaskinen och det är där vi är.
Byggs det något i år?
– De som ligger närmast till att komma igång är Vallonbygden med 25 bostäder i Lotorp. Planen är på väg att vinna laga kraft och de är på tå för att kunna börja.
Hugo Andersson fortsätter:
– Det finns en lång historia bakåt när Finspång backade befolkningsmässigt och det fanns överskott på boenden. Sedan vände det, folk vill komma hit och bo här igen. Men det tar väldigt lång tid att få fart på den processen. Befolkningen har så sakteliga ökat de senaste åren.
Statistiken bekräftar problemet. Det har inte byggts så mycket i Finspång. Enligt den regionala bostadsmarknadsanalysen fördelade Finspångs kommun inte en enda tomt för småhus förra året. Vid årets ingång fanns 50 köande hushåll för småhustomter i kommunen.
Antalet färdiga lägenheter i nybyggda hus har de fyra senaste åren i kommunen varit: 28, 56, 14 respektive 38.
Duger den här takten för att klara visionen om 30 000 invånare år 2035?
– Nja, det är svårt att säga. Om det vi har på gång förverkligas snabbt tror jag att vi kan sikta på det där målet. Det måste snart börja hända något, för åren går ju. Jag vill inte kalla det oro, men det krävs mycket arbete och det är vi inte rädda för, svarar Hugo Andersson.
På andra sidan kommungränsen har Svärtinge skogsbacke vuxit upp med många boende som jobbar i Finspång som betalar skatt i Norrköpings kommun.
– Skälet till att vi ska växa är ju att vi vill få fler skattebetalare, så vi kan hålla en god service. Nu bor de i Svärtinge och jobbar i Finspång. Det är bara att konstatera. Det är därför vi driver på för att få fram attraktiva områden i Finspång.
Har kommunen tillräckligt med mark för att fixa det?
– Kommunen äger inte så mycket mark som är lämplig för bostadsbyggande. I nya översiktsplanen pekar vi ut de områden som vi tycker är lämpliga att bebygga, med tillväxtområden som Ljusfallshammar, Hällestad och Rejmyre plus Lotorp. Det får vara en dialog med markägarna. Förtätningar kan man alltid göra. Holmen är en stor markägare runt tätorten och ska vara på gång med 20 villor vid Grosvad.
Så här beskriver han läget med de bostadsprojekt som är på gång:
Området Dalsberg vid östra Hårstorp (150 bostäder) har försenats av en överklagan från företaget KL Industri till Mark- och miljödomstolen.
– Vi bedömer att det inte är några problem, men de bedömer att de kan bli drabbade av inskränkningar i verksamheten.
Vid Grostorp handlar det om att detaljplanen ska antas för de 150 bostäderna.
Trots en klar plan har Melby Hill intill Glan av olika skäl inte kommit igång än med första etappens 50-tal bostäder.
– Jag skulle vilja ha haft det igång för länge sen, för vi ansträngde oss för att snabbt få fram detaljplanen. Sedan har det gått i stå.
I närheten har kommunen givit plantillstånd för det privata projektet Vistinge by vid Rejmyrevägen.
– Där handlar det om massor av bostäder, 350. Om det, Melby Hill och ett angränsande område förverkligas får vi ett nytt Rejmyre där ute, invånarmässigt, med ett tusental boende. Jag kan inte gå i god för var de landar.