Med ett långt yrkesliv inom Finspångs industriföretag reagerar Leif Johannesson på ortens utveckling. Han vurmar för sitt Finspång i flera frågor. Han är engagerad i flera föreningar och tycker bland att Turbinmuseet ska få placera ut en Ljungströmturbin i Bruksparken.
Som kapten på ångbåten Kristina vill han också se en mer inbjudande miljö att komma till vid Skuten. Han har lagt flera medborgarförslag om hur området skulle kunna rustas upp med flytbryggor och promenadstråk.
Men han engagerar sig också i frågan om bostadsbyggandet.
– Det händer ju inget. Det byggs ingenting. Det är katastrof för orten. Folk som jobbar här bosätter sig i någon annan kommun, säger Leif.
Som exempel på bostadsbristen trycker han på att många av Siemens anställda pendlar till Finspång.
– Man har jagat iväg nyanställda akademiker med välbetalda jobb, de flyttar till Svärtinge skogsbacke där de betalar sin kommunalskatt till Norrköping. Där förlorar Finspång runt 200 miljoner kronor per år, säger Leif om sin beräkning som egentligen landar på 256 miljoner per år.
– Med så många pendlande blir vi ingen fossilfri kommun som man strävar efter.
Hans kritik tar främst sikte på att det i jämförelse med andra kommuner byggs väldigt lite. Den har han framfört till kommunledningen.
– Hur ska vi kunna bli 30 000 invånare 2035 om inget byggs? Jag blev för ett par år sedan kontaktad av ett par småhusfirmor som var förtvivlade för att de inte ens fick svar på sina förfrågningar till kommunen. Detsamma gäller Riksbyggen som bygger 3 000 nya lägenheter, men inga i Finspång.
Några bostadsområden är på gång i Finspång, såväl Larsberg som Grostorp ska ge många bostäder.
– Jo, men det händer ju inget. Byggandet är inte igång. Det är skrämmande. Det känns som Finspång är på väg ner i ett svart hål.
Finspångs kommun hävdar att man har ont om mark, att den mesta marken att bygga på är privatägd.
– Kommunen har tomtmark, till exempel vid Sundsvägen i Nyhem där VA-ledningar och fjärrvärme redan finns dragen.
Genom att bland annat sitta med i styrelser för Finspångs Tekniska (M) och en bostadsrättsförening har Leif Johannesson god inblick i situationen.
Ett annat problem den 78-årige pensionären ser med bostadsbristen är ortens stigande åldersstruktur.
– Det blir ju bara vi gamlingar kvar här, säger han.