En pigg tjugoåring som håller värmen

Finspångs Tekniska är något av en tusenkonstnär med en mängd olika miljöuppdrag i kommunen.

Finspångs Tekniska är något av en tusenkonstnär med en mängd olika miljöuppdrag i kommunen.

Foto: magnus johansson

Krönika2020-11-20 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bakom den här texten finns tre gånger Andersson. En Mikael Andersson som är vd på Finspångs Tekniska. En Stig Andersson som är ordförande i Finspångs Tekniska. Och en Widar Andersson som skulle skriva om Finspångs Tekniska som under 2020 firar att det gått tjugo år sedan bolaget drog igång.  Eller firar och firar....

– I början av året hade vi planer på olika evenemang uppe på vår återvinningsstation Sjömansäng. Men att samla ihop en massa folk på samma ställe är ju inte precis vad man ska göra när det är som det är med Coronan, sa Mikael Andersson. 

Så är det förstås. Därför finns det inget firande att rapportera om. Men när vi tre Andersson lite tidigare i veckan hängde i var sin telefonlur och pratade om Finspångs Tekniska och om vad som hänt under de två decennier som passerat så dök det upp en mängd spännande saker i mitt huvud.

Ni vet säkert hur det är: Plötsligt får man syn på något i ert eget närsamhälle som har pågått under lång tid men som man inte lagt märke till. Förändringarna pågår så långsamt och under så pass lång tid att vår hjärna inte noterar förändringarna utan istället lite slött konstaterar att "så här har det väl alltid sett ut/fungerat?" Just precis en sådan upplevelse fick jag under samtalet med Mikael och Stig.

När Finspångs Tekniska drog igång verksamheten så las det i en ny rejäl växel framåt när det gäller fjärrvärmen i Finspång. Sedan 1980-talet fanns ett mindre fjärrvärmenät under centrala Finspång. Det nya Värmeverket som stod färdigt 1999 hade betydligt större kapacitet än vad som funnits tidigare.  Fjärrvärme är lika enkelt som genialt. Vatten värms upp i ett värmeverk och pumpas ut i ett slutet rörledningssystem. Via en fjärrvärmecentral överförs värmen till de anslutna kundernas element och dusch- och kökskranar och allt vad det nu kan vara. 

Det som nu händer under de tjugo åren från år 2000 och framåt är att en mängd oljepannor ute på industrierna, hos stora hyresvärdar och ute i villor och egna hem ersätts med fjärrvärme från Finspångs Tekniska. Vid sidan av fjärrvärmen tar andra entreprenörer och företag samtidigt fram lösningar med bland annat bergvärme och värmepumpar som bidrar till den stora omställning som pågår så pass länge och långsamt att vi knappt märkt vad som pågår: Oljan är i princip borta! Finspångs Tekniska, som för tjugo år sedan eldade värmeverket med flis och olja, är idag ett fossilfritt företag. Här finns en stor berättelse om en stor samhällsförändring som liksom smyger sig på medan många av oss kanske går runt och tänker att allt är som vanligt?

Stig Andersson har en bakgrund som kommunalråd i Finspång. Han är rastlös och resultatinriktad som person. Därför händer det alltid saker och ting runt Stig när han engagerar sig i kommunpolitiken, i föreningar och som nu i det kommunala bolaget Finspångs Tekniska.

– Jag har varit ordförande i bolaget sedan 2011 och det är ett väldigt roligt och intressant uppdrag med en mycket bra vd och väldigt bra chefer ute i verksamheterna. Det är ständigt nya saker på gång och en viktig uppgift för mig som ordförande är att hålla koll på ekonomin. Mitt i allt det vi vill göra och det vi gör så lyckas vi också leverera ett ekonomiskt bra resultat till våra ägare i kommunen, sa Stig under vårt samtal.

Mikael Andersson kom till Finspångs Tekniska från Grytgöls Bruk för ungefär två år sedan och utsågs till vd för ett år sedan. Han och Stig hörs och låter som ett bra team.

– Vi är ett ganska så spretigt företag med flera olika verksamheter. Utöver fjärrvärmen/fjärrkylan så har vi ansvar för avlopp, avfall och återvinning, vi sköter gator och parker och viss belysning, vi producerar och säljer el, driver tre vattenverk och i helgen som kommer installerar Norrköpingsföretaget Againity en av sina unika turbiner hos oss som innebär att vi kan producera el av lågtempererad restvärme som sommartid annars bara släpps ut i luften, berättade Mikael Andersson vars företag nu också arbetar med en plan för "laddstolparnas infrastruktur" i Finspång.

På programmet framöver finns bland annat att i ett samarbete med Nodra i Norrköping se över vattenförsörjningen i Finspång vars vattenverk har femtio år på nacken.  Matrester ska nu också börja samlas in av Finspångs Tekniska för att omvandlas till biogas i Linköping. Det är kort sagt en pigg tjugoåring ni läser om här. Och blicken är framåt.

– Finspång ska ju växa och få fler innevånare. Vilket ställer tydliga krav på oss och våra tjänster, sa Mikael Andersson.

Här ser vi det slags OCR-turbin som Norrköpingsfirman Againity ska installera i Finspångs värmeverk nu på lördag och söndag.
Här ser vi det slags OCR-turbin som Norrköpingsfirman Againity ska installera i Finspångs värmeverk nu på lördag och söndag.
Karta: Finspångs Tekniska Verk AB