Vaccinet obrukbart efter transport

Vaccinet med destination Östergötland förvarades i en för låg temperatur. Ingen länsbo hann injiceras men processen kring vaccinationen försenas.

Östergötland 22 januari 2021 13:06

Region Östergötland har fått vaccin från Moderna som har förvarats i för låg temperatur. 

Ingen i länet har vaccinerats med det aktuella vaccinet, som nu har försatts i karantän, enligt ett pressmeddelande från regionen.

Apoteket  levererade i veckan ut sammanlagt 2 100 doser av Modernas covid-vaccin i en transportlösning med för låg frystemperatur till sammanlagt fem regioner: Östergötland, Gävleborg, Dalarna, Värmland och Halland.

500 av dessa doser var ämnade för Östergötland.

– Ingen behöver oroa sig för detta, eftersom vi inte har använt vaccinet och försatte det i karantän så fort vi informerades, säger Rickard Lundin i den regionala sjukvårdsledningen.

Vaccinet har dock getts till cirka tusen personer i Gävleborg, Dalarna, Värmland och Halland. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inget som tyder på att doserna som transporterats i för låg frystemperatur innebär någon patientrisk. 

Nu utreds vilken effekt de berörda doserna har och om det medför att de som nu fått vaccinet behöver få dos 1 igen. Utredning pågår också kring varför transporterna skett under felaktiga förhållanden.

Debaclet kring transporten är extra olycklig med tanke på att regionen de senaste två veckorna fått färre leveranser av vaccinet från Pfizer Biontech än utlovat. 

– Alla som vill vaccineras kommer att få göra det, men just nu kan vi inte säga när man kommer att blir uppringd bara att man kommer bli det., säger Rickard Lundin.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Profilbild Pär AnderssonPär Andersson
Ämnen du kan följa
Corona2021
Norrköping

Andra museum avvaktar beslut om öppning

Norrköping

Arbetets museum öppnar - om smittspridningen tillåter

Norrköping

Ytterligare tre döda i pandemin

Nyheter

Nya dödsfall men färre på sjukhusen

Norrköping

Corona: Ytterligare fyra länsbor har avlidit

Visa fler
Läs mer!
Östergötland

Regionen: "Glädjande att vaccineringen går enligt plan"

Östergötland

Masslakt efter fågelinfluensa på östgötagård

Östergötland

Sjukhusen får toppbetyg av östgötarna

Östergötland

Nya fall av smittade i Östergötland

Östergötland

Många östgötar kör vårdslöst kring plogbilen

Visa fler