Vaccinet obrukbart efter transport

Vaccinet med destination Östergötland förvarades i en för lĂ„g temperatur. Ingen lĂ€nsbo hann injiceras men processen kring vaccinationen försenas.

Vacciner frÄn Moderna kunde inte anvÀndas efter transporten. Fotot Àr taget i ett annan sammanhang.

Vacciner frÄn Moderna kunde inte anvÀndas efter transporten. Fotot Àr taget i ett annan sammanhang.

Foto: TT

Östergötland2021-01-22 13:06

Region Östergötland har fĂ„tt vaccin frĂ„n Moderna som har förvarats i för lĂ„g temperatur. 

Ingen i lÀnet har vaccinerats med det aktuella vaccinet, som nu har försatts i karantÀn, enligt ett pressmeddelande frÄn regionen.

Apoteket  levererade i veckan ut sammanlagt 2 100 doser av Modernas covid-vaccin i en transportlösning med för lĂ„g frystemperatur till sammanlagt fem regioner: Östergötland, GĂ€vleborg, Dalarna, VĂ€rmland och Halland.

500 av dessa doser var Ă€mnade för Östergötland.

– Ingen behöver oroa sig för detta, eftersom vi inte har anvĂ€nt vaccinet och försatte det i karantĂ€n sĂ„ fort vi informerades, sĂ€ger Rickard Lundin i den regionala sjukvĂ„rdsledningen.

Vaccinet har dock getts till cirka tusen personer i GĂ€vleborg, Dalarna, VĂ€rmland och Halland. Enligt FolkhĂ€lsomyndigheten finns det inget som tyder pĂ„ att doserna som transporterats i för lĂ„g frystemperatur innebĂ€r nĂ„gon patientrisk. 

Nu utreds vilken effekt de berörda doserna har och om det medför att de som nu fÄtt vaccinet behöver fÄ dos 1 igen. Utredning pÄgÄr ocksÄ kring varför transporterna skett under felaktiga förhÄllanden.

Debaclet kring transporten Ă€r extra olycklig med tanke pĂ„ att regionen de senaste tvĂ„ veckorna fĂ„tt fĂ€rre leveranser av vaccinet frĂ„n Pfizer Biontech Ă€n utlovat. 

– Alla som vill vaccineras kommer att fĂ„ göra det, men just nu kan vi inte sĂ€ga nĂ€r man kommer att blir uppringd bara att man kommer bli det., sĂ€ger Rickard Lundin.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!