Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Var inte rädd Löfven

Folk vet redan. Människor har överlag en sammansatt och nyanserad bild av invandringens problem och fördelar. Det är inget att vara rädd för.

Folk vet redan. Människor har överlag en sammansatt och nyanserad bild av invandringens problem och fördelar. Det är inget att vara rädd för.

Foto: Bjˆrn Lindgren/TT

Widars ledare2016-08-18 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ledande S-politiker i Sverige har fortfarande mycket svårt att tala om invandring på ett rakt och begripligt sätt. Det finns naturligtvis många orsaker till detta. I modern tid är det nog främst Sverigedemokraterna som har ställt till det. I sin iver att markera mot SD har förnekanden, förskönanden och fascismanklagelser staplats i folkfrämmande högar. Även nu när den reglerade invandringen återinförts och i vissa delar skärpts så lyser de köksbordsnära resonemangen med sin frånvaro i den S-politiska kommunikationen. Det skulle inte behöva vara på det viset. Mycket tyder tvärtom på att Socialdemokraterna skulle ha mycket att vinna på att resonera med medborgarna på ett mer vuxet sätt.

Mer att läsa: Anders Ygemans värdegrund.

Sedan ett antal år tillbaka mäter Ipsos medborgarnas attityder till invandring ur en rad olika aspekter. Den senaste mätningen gjordes i juli i år. Drygt 16 000 personer i 22 länder har svarat på ett antal frågor om invandringens omfattning och samhällspåverkan. I undersökningen redovisas hur svaren utvecklats och förändrats sedan 2011.

Detaljsiffrorna i undersökningen ska tolkas med stor försiktighet. David Ahlin som är chef för Ipsos public affairs i Norden säger i ett mejl till mig: "Underlaget duger för att beskriva nivåer och identifiera trender. Resultaten för respektive land kan jämföras med många andra länder och ge nya perspektiv."

Mer att läsa: Regleringen kan ryka.

Och det är just perspektiven som intresserar mig. Sverige sticker ut i några viktiga avseenden. Det mest problematiska är dels att trenden är påtagligt dalande för den andel av svenskarna som anser att invandringen har en "positiv påverkan på samhället", dels att en än mer påtagligt växande andel av befolkningen delar uppfattningen att invandringen har utsatt den offentliga sektorns verksamheter och tjänster för alltför stora påfrestningar.

Å andra sidan ligger Sverige påfallande högt när frågan gäller om invandringen har gjort "mitt land till en mer intressant plats?" Här ligger vi högst i Europa och ganska nära stora invandringskulturer som USA, Australien, Storbritannien och Saudi.

Kort sagt så kan och bör Socialdemokraterna släppa sina invandringsrelaterade rädslor. Tala med folk om problemen; folk har redan sett dem. Tala med folk om fördelarna; folk har redan sett dem. Erkänn tidigare missgrepp; folk har redan sett dem.

Ledare