Riksdagen diskuterade valfrihet och vinster i välfärden i en särskild debatt i går. Sådana här "särskilda debatter" anordnas på begäran av något av riksdagens partier. Det är ofta rappa och intressanta tillställningar. Den politiska nerven har dock saknats för det mesta; riksdagsmajoriteten i de sakfrågor som diskuterats har redan varit klar och känd. Så är det inte längre. Regeringen förfogar endast över en dryg tredjedel av ledamöterna i kammaren.
Gårdagens riksdagsdebatt om valfrihet och vinster blev därför ett slags remissdebatt där regeringens föredragande Ardalan Shekarabi (S) gjorde vad han kunde för att rida på minst två hästar samtidigt. Dels gällde det att tala om vinster och valfrihet på ett såpass negativt sätt att vänsterledaren Jonas Sjöstedt - som själv deltog i diskussionen med ett par bombastiska inlägg - hålls på rimligt gott humör inför budgetvoteringen senare i höst. Dels ansträngde sig Shekarabi för att beskriva valfrihetens och välfärdsföretagens fördelar i sådana ordalag att de borgerliga partierna kände sig någorlunda inbjudna. Enligt statsrådet är det till exempel "uteslutet" med en återgång till vad som gällde före 1992 då valfrihetsrevolutionen inleddes i riksdagen.
Företrädarna för de borgerliga partierna höll sig för dagen strikt på sin kant. Christer Nylander (FP) konstaterade torrt att det "är ni (S och MP) som tagit Sjöstedt i båten och då får ni ro honom i land". Tomas Tobé (M) läste högt om kvalitet och vinst ur den friskoleöverenskommelse som sedan i våras finns mellan alliansens partier, S och MP. Tobé ställde obesvarade frågor om denna överenskommelses oförenlighet med den pakt som S nu har med V.
Per Ramhorn (SD) gjorde klart att han och hans 48 riksdagskamrater inte kommer att rösta ja till några förslag som minskar människors valfrihet. Däremot skulle SD enligt Ramhorn kunna tänka sig att stödja förslag som stoppar "internationella riskkapitalbolag" i välfärden.
Ardalan Shekarabi trängdes från tre håll. 1. Jonas Sjöstedt som från talarstolen lovade ut snara propositioner om valfrihetsförbud. 2. De borgerliga som gärna låter Shekarabi koka i vänstersoppan. 3. Per Ramhorn som öppnade för både samarbete och tvärstopp.
Det positiva är att vi vet att det i grunden finns en stor riksdagsmajoritet för sunda reformer som passar företag och förvaltningar och som är inriktade på kvaliteten som kommer medborgarna till del. Lyssnade Ardalan Shekarabi uppmärksamt på remissdebatten så vet han vilka av sina mindre bra förslag han behöver välja bort för att få till det. Lokala vetorätter mot företag och valfrihet och kommunala bemanningsnormer hör till vad som behöver sorteras bort.