Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vad händer Stefan Löfven?

Plan för att växa? Stefan Löfven sitter säkert till 2018. Ingen annan vill/kan regera. Hur ska S stärka sin position inför 2018?

Plan för att växa? Stefan Löfven sitter säkert till 2018. Ingen annan vill/kan regera. Hur ska S stärka sin position inför 2018?

Foto: Pontus Lundahl/TT

Widars ledare2016-05-30 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Stefan Löfven har två år på sig att få till breda blocköverskridande överenskommelser i för medborgarna viktiga frågor om bland annat elektricitet, arbetslöshet, skolor och bostäder.

De borgerliga partierna kommer inte att stå i kö för att ”hjälpa sossarna” till framgångsrika förhandlingsresultat. De borgerliga behöver därför pressas och frestas till förhandlingsbordet med anpassade förslag. Samarbetet med V om den ekonomiska politiken behöver avslutas.

Läs gärna: Problemen sitter i själen.

För att ta ett aktuellt exempel som jag kan mycket om. Det stora utbildningsföretaget AcadeMedia – där jag bland annat tidigare har varit ordförande för företagets Advisory Board och som jag i övrigt känner mycket väl efter 25 års engagemang i friskolesektorn – meddelade i slutet på förra veckan att bolaget ska börsintroduceras. I dag ägs AcadeMedia av private equity företaget EQT; ett så kallat riskkapitalbolag i Wallenbergsfären.

Det finns kritik med viss substans mot att företag som EQT äger till exempel skolor. Skolor är långsiktiga verksamheter medan private equity företag har tämligen korta ägarperspektiv. En börsintroduktion – där flera stabila privata och offentliga institutioner redan anmält sitt intresse – är mycket bättre ur det perspektivet. Dessutom får vi börsens öppenhet på köpet; transparensen -som inte minst Socialdemokraterna tryckt hårt på när det gäller välfärdsföretagen – är betydande för noterade företag.

Läs gärna: Anna Kinberg Batras val.

I detta läge där regeringens logiska val borde varit att lite halvnöjt konstatera att ”vår kritik mot riskkapitalbolagen har haft effekt och att en flytt till börsen innebär att varje vinstkrona blir totalt offentligt genomlyst”. Men vad händer? Statsrådet Aida Hadzialic går ut i pressen och låter som en halvkommunist i sina attacker mot börsen och mot vinstpengar som ”forsar” ut ur skolorna.

Hur tänker Löfven att en sådan attityd ska löna sig? När blev börsintroducerade företag ett slags socialdemokratiska folkfiender?

Läs gärna: Motpolerna Lööf och Åkesson regerade.

Friskolorna är här för att stanna. AcadeMedia är ett erkänt skickligt, framgångsrikt och seriöst utbildningsföretag. En socialdemokrati som blint rusar vänsterut är en våt dröm för borgerliga strateger. Och en mardröm för oss som hoppas att Löfven ska staga upp S i den väljartäta mittenfåran.

Widar & Friskolorna Vet vad han talar om

Ledare

Widar Andersson har varit ordförande för Friskolornas Riksförbund under några år på 1990-talet då han samtidigt var riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Han har under något år på tidigt 2000-tal varit deltidsanställd på en av Kunskapsskolans skolor. Widar har skrivit en bok om Kunskapsskolan. Han har varit styrelseordförande i två utbildningsföretag. Under flera år - fram till 2014 - var Widar Andersson ordförande i AcadeMedias Advisory Board. Två av Widars fyra barn har studerat nio år på en fristående grundskola. Widar vet kort sagt vad han talar om.