I våras var det nästan dubbelt så många obehöriga pojkar som lämnade årskurs 9 i Finspång som vad det var i hela riket (17,7 procent).
Flickorna i Finspång årskurs 9 var lite bättre i våras. Enligt Skolverkets databas Siris var 14 procent av de kvinnliga avgångseleverna i årskurs obehöriga i Sverige i juni 2015. I Finspång var lite drygt 17 procent av flickorna obehöriga. Allt som allt var en fjärdedel av alla avgångselever i Finspångs två grundskolor inte behöriga till gymnasiet 2015.
Nog nu med sifferexercis och procentsatser. På vanlig redlig svenska är det istället dags att konstatera att det bara är för dåligt!
Jag vet inte varför det har blivit så illa som det har blivit. Klart är dock att ansvaret faller helt och fullt på Finspångs kommun som skolägare. Jag skriver "ägare" eftersom det är ett viktigt ord i sammanhanget. Min långa erfarenhet av skolor har lärt mig att det har stor praktisk och psykologisk betydelse om kommunen på djupet ser sig som en ansvarig ägare eller inte.
I vissa kommuner är skolfrågorna väldigt politiskt och ideologiskt laddade. Vackra ord, testuggande och önsketänkande styr ofta skolpolitiken i sådana kommuner. Så upplever jag inte att det är i Finspång. På alla de möten och sammankomster jag varit på i Finspång har jag heller inte fått intrycket att viljan att skylla på elever och föräldrar är särskilt utbredd. Det är annars inte helt ovanligt att underpresterande kommunala skolägare klagar på sina elevers bakgrunder när dåliga resultat ska nagelfaras och kommenteras.
Alla vet att det har stor betydelse om en skola domineras av nyanlända och skolovana invandrarpojkar eller av infödda flickor från ordnade hemförhållanden. Dessa skillnader i elevsammansättning duger dock bara som ursäkt under ett mycket kort skede. Sedan är det otvetydigt så att ägaren har ett ansvar att snabbt och effektivt se till att skolan anpassas till de elever som finns på skolan, se till att ordningen upprätthålls och att utbildnings- och kunskapsiver präglar skolmiljön.
En ägare kan heller inte skylla på rektorer eller lärare. Ägaren (Finspångs kommun) har anställt rektorerna som har anställt lärarna. Är den kommunala ägaren inte nöjd med rektorinsatserna så är det ägarens ansvar att byta ut rektorn.
Trogna läsare i Folkbladet vet att jag tilltalas av friskolor och konkurrens. Vore jag skolchef i Finspång skulle jag göra allt vad jag kunde för att försöka förmå ett kvalitativt utbildningsföretag att starta en grundskola i Finspång. Det är kanske konkurrens från en professionell som krävs för att få sprutt på den kommunala skolägaren i Finspång?