Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Partiet som försvann

S behöver kampanja stenhårt på temat "Ni kan lita på oss" under sista veckan om partiet ska vinna några av Vrinnevilistans mandat och därmed kunna regera landstinget.

Ovisst läge. Läkaren Helene Andersson Molina (S) var en frontfigur i Vrinnevilistan. Nu hoppas hon att folk ska våga lite på Socialdemokraterna igen.

Ovisst läge. Läkaren Helene Andersson Molina (S) var en frontfigur i Vrinnevilistan. Nu hoppas hon att folk ska våga lite på Socialdemokraterna igen.

Foto: Forsby Jan

Widars ledare2014-09-08 06:20
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Landstingsvalet i Östergötland är ett av Sveriges mest intressanta och ovissa val. Här har nämligen det nästintill unika inträffat att ett av regeringspartierna inte ställer upp i valet för nästa mandatperiod. Vrinnevilistan som idag har åtta av 101 mandat tycker att de har gjort sitt. De 20 259 östgötar som 2010 röstade på Vrinnevilistan behöver således tänka nytt. Eller kanske nygammalt; vilket är vad såväl Socialdemokraterna och Moderaterna hoppas på.

Vrinnevilistan protestdansade in i landstingspolitiken vid valet 2006. Väljare, framförallt i Norrköpingsdelen av länet gav partiet 12 mandat. Den dåvarande S-ledningen straffades mycket hårt för sina planer att avveckla Vrinnevisjukhuset som fullvärdigt akutsjukhus. Vrinnevilistan har regerat landstinget tillsammans med de fyra borgerliga allianspartierna. Tidigt i våras meddelade emellertid partiets landstingsråd, läkaren Lasse Pettersson att uppdraget var färdigt. "Vi har gjort det vi lovade att göra", sa Lasse Pettersson. Ovanligt men sant.

För de partier som är kvar i racet om rösterna är det helt avgörande frågan vartåt Vrinnevilistans nu hemlösa väljares politiska lustar för dem? Återvänder de till Socialdemokraterna? Eller indikerar samregerandet med de borgerliga partierna att huvuddelen av Vrinnevilistans väljare sprids ut över Alliansen? Eller är det landstingets färskaste parti Sverigedemokraterna som framförallt profiterar på Vrinnevilistans sorti?

Inget är över förrän det är över. Såväl S som M och SD har vissa argument som stödjer deras förhoppningar. I valet 2010 tappade Vrinnevilistan ungefär 10 000 röster. Samtidigt gick S, M och SD framåt. SD ökade från noll och till fyra mandat. M ökade med två mandat till 25 medan ökningen för S inte innebar några nya mandat (35).

Moderaterna och Socialdemokraterna går dåligt i riksopinionen. Vilket är en nackdel jämfört med SD som sannolikt kommer att knapra i sig fler missnöjesröster än förra valet. M har en fördel i och med det - som det beskrivs - framgångsrika samregerandet med Vrinnevilistan. S har en historiskt betingad uppförsbacke i de östra länsdelarna. Socialdemokraterna behöver kampanja stenhårt på temat "Ni kan lita på oss" under sista veckan om partiet ska vinna några av Vrinnevilistans mandat och därmed kunna regera landstinget under nästa mandatperiod.

Ledare

Läs mer om