Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya och bättre block

Jag är övertygad om att bilden av riksdagens block kommer att vara en helt annan och betydligt bättre än den som vi levt med under de senaste decennierna.

Nya block. Stämningsfull bild från Björkvik 1998 då dåvarande statsminister Göran Persson talade om samarbete över blockgränserna.

Nya block. Stämningsfull bild från Björkvik 1998 då dåvarande statsminister Göran Persson talade om samarbete över blockgränserna.

Foto: Ola Torkelsson

Widars ledare2014-10-08 06:48
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om en dryg månad ungefär har vi ett samlat resultat av hur de allmänna valen i mitten av september har ruskat om ute i landets kommuner och landsting. En mängd nya konstellationer av partier kommer att ta över ansvaret. Här och där är det redan klart. I Söderköping träder en koalition mellan S, M och MP till redan nästa vecka. I Norrköping kommer av allt att döma oppositionsbänken i fullmäktige att bestå av moderater, sverigedemokrater, vänster- och miljöpartister. I Östgötalandstinget blir det sannolikt något liknande. När bilden klarnat om några veckor talar allt för att begreppet ”blockpolitik” har fått en helt annan, och i de flesta fall betydligt mer relevant innebörd än tidigare.

I riksdagen har en minoritetsregering trätt till och regerat i fem dagar. Under den kommande mandatperioden räknar de allra flesta med att det kommer att byggas samarbeten i riksdagen – möjligen också i regeringen – som gradvis förpassar den tidigare varianten av blockpolitik till historiens avbytarbänk. Bildandet av Alliansen för 10 år sedan var ett mycket lyckat initiativ ur moderaternas perspektiv. Alla möjligheter till högerflörtande stängdes för Socialdemokraterna. S genomled en svår kris tack vare Alliansen och var nära att köra rejält i drickat för några år sedan. Alliansens styrka utvecklades emellertid vartefter alltmer till en svaghet. Allianspartierna fjättrades vid varandra även i minoritetsregerandet under förra mandatperioden. Tack vare valförlusten kan nu Alliansen steg för steg lösas upp och de ingående fyra partierna kan söka sig nya vägar att skaffa sig inflytande och makt. Under denna höst håller dock Alliansen ihop. De har lovat varandra att ta gemensamt ansvar för det sista gemensamma budgetförslaget. Vilket bland annat betyder att den bräckliga S och MP-regeringen tvingas köpa budgetstöd av vänstern. Löfvens utsträckta händer till blocköverskridande samarbeten inleds således med en återgång till värsta sortens stenålders blockpolitik. Så går det till i politiken. En regering utan säkert stöd måste hoppa mellan tuvorna. Efter jul blir fler tuvor tillgängliga. Det är först under nästa år vi kan börja se ett mönster i regeringsförhandlandet. I det längre perspektivet är jag övertygad om att bilden av riksdagens block kommer att vara en helt annan och betydligt bättre än den som vi levt med under de senaste decennierna.

Ledare

Läs mer om