Sayed Khatib kom till Sverige och Landskrona för 25 år sedan. Som flykting från Egypten tog han sig hit via Syrien. Jag har vad jag vet aldrig träffat Sayed. Han skickade sin bok "Bevara Sverige Svenskt" till mig efter att ha läst några av mina artiklar om invandringspolitiken på Folkbladets ledarsida. På försättsbladet har han skrivit för hand "Widar, tillsammans kan vi bevara Sverige som ett demokratiskt och kärleksfullt land!"
Efter att ha läst hans självutgivna och självfinansierade bok så känner jag mig rätt säker på att Sayed Khatib är en sådan person som bidrar med en hel del kärlek och demokrati. Titeln kan kanske uppfattas som lite provocerande. "Bevara Sverige Svenskt" är ju ett begrepp som inte klingar särskilt vackert nuförtiden. Att bevara Sverige som det svenska land det är, är emellertid precis vad Sayed Khatib vill. Därför använder han sig av uttrycket; besudlat eller ej.
Sverige är laddat med så mycket humanism, öppenhet, tolerans och demokrati, skriver Sayed. Det vill han ha kvar. I Egypten hotades han med fängelse när han sa vad han tänkte och tyckte. I boken riktar Sayed Khatib ett stort tack till Sveriges demokratiska grundlagar som ger honom rätten att ge ut en bok utan att först få manuset godkänt av en statlig myndighet.
Han vill kort och gott få upp ögonen på oss alla som bor här vad Sverige är och att vi tillsammans har ett ansvar för att hålla det svenska vid liv.
Mångfaldskultur är inget som får Sayed Khatib att göra vågen direkt. Med den invandrades rätt drar han ett antal dråpliga historier från flyktingförläggningar och integrationsdebatter som såväl gisslar många infödda svenskars ängslighet som många invandrares attityd till det nya landets kultur, språk och sedvanor.
Sayed Khatib ser ut och låter som en medelålders invandrad man från Mellanöstern. Det kan inga SFI-kurser i hela Skåne göra något åt. Där han själv styr över tillvaron har han däremot satsat hårt för att integrera sig med Landskronabornas arbetsplatser och föreningar. Han har gått all-in. "Vilket är vad som krävs om det ska bli bra", skriver Sayed.
Det näst bästa med "Bevara Sverige Svenskt" är att Sayed lär mig ett egyptiskt ordspråk: "Halv kunskap är värre än hel okunnighet". Så sant. Så klokt. Så användbart; inte minst när det kommer till integration. Faran med halv kunskap är att en är säker på att en har hela bilden klart för sig. Och därför inte anstränger sig för att tänka vidare.
Det bästa med boken är när Sayed Khatib skriver om varför han ger ut boken. "Denna bok är ett enskilt försök att hjälpa till att hitta en väg mot riktig integration". Strålande. Ju fler enskilda som vill försöka hjälpa till, desto roligare och bättre kan vi få det i Sverige.