Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Löfvens riksdagsöde

Riksdagen blir viktigare i svensk politik den närmaste tiden. Det kan vara en god nyhet.

I riksdagen. Stefan Löfven är på plats i riksdagen. Det är här hans öde kommer att avgöras.

I riksdagen. Stefan Löfven är på plats i riksdagen. Det är här hans öde kommer att avgöras.

Foto: Henrik Montgomery

Widars ledare2014-10-01 06:30
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

För några av de socialdemokrater och miljöpartister som går och hoppas på regeringsuppdrag kan det däremot vara en dålig nyhet. I de förmodat mest trixiga utskotten och i riksdagsgruppernas ledning har både S och MP behov av starka personer med parlamentarisk auktoritet. Vilket talmansvalet var ett tecken på.

Urban Ahlin kanske drömde om utrikesministerposten – det har jag ingen aning om. Hans nya uppdrag som talman står emellertid i betydligt högre rang med tanke på de politiska omständigheterna. Han kommer behöva använda alla vackra och mindre vackra sidor av det politiska maktspelet för att lyckas. Statsråden är självklart viktiga de också. De nya ministrarnas attityd till riksdagen kommer att ha stor betydelse. Vilket talar för att erfarna personer som till exempel Ulrica Messing och Maria Wetterstrand borde stå högt upp på regeringsbildarnas önskelistor. Regeringen behöver ministrar som är gångbara på politikens mittfält, som kan gästa de flesta riksdagsgrupper och som inte retar upp riksdagen i onödan. Messings kombination av riksdags- och regeringserfarenheter, några år ute i näringslivet och relativ ungdom är smått unik i dagens aktiva politikerkrets. Hon vet hur det går till att förhandla med bångstyriga och trilskande riksdagar. Wetterstrand är en auktoritet inom Miljöpartiet och ett gott namn i politiken i stort. Hon vet hur riksdagen fungerar, är orädd och chosefri och skulle säkerligen göra stor nytta för en minoritetsregerings tassande i riksdagshusets vrår och korridorer.

Det parlamentariska grovarbetet kommer dock och som sagt att utföras i riksdagen. Parlamentarism är ett hantverk – en konstart i sina bästa stunder – som kräver sina kvinnor och män. I S riksdagsgrupp finns stor erfarenhet och politisk kompetens församlad. Ledamöter som likt Lena Hallengren och Ibrahim Baylan ingår i den taniga skara riksdagsledamöter som också har regeringserfarenhet kanske kan blomma ut som självständiga och ledande förhandlare i riksdagen?

På statsrådsposterna kan Löfven chansa på några ungdomliga stjärnskott och överraskningar. Det har han inte råd med i riksdagen.

Ledare

Läs mer om