För mig är "industri" ett begrepp som är laddat med kvalitet, uppföljning, produktivitet, vinst och modernitet. Likt statsminister Stefan Löfven gjorde på Industridagen i Södertälje i torsdags vill jag hävda att Sverige är allt annat än ett "postindustriellt samhälle". Industrin står sig faktiskt starkare än på mycket länge.
Glädjande spår av industritänk börjar nu också synas på nya samhällsområden. Statens skolinspektion har granskat 19 kommunala och 17 enskilda skolhuvudmäns insatser för att styra utbildningen i grundskolan utifrån de nationella målen. (Rapport 2015:01) Fyra av de granskade skolföretagen ingår i de för mig mycket välbekanta skolkoncernerna * Vittra, Pysslingen, Kunskapsskolan och Internationella Engelska skolan. Utöver att dessa skolor generellt sett ligger högt när det gäller elevernas kunskaper och meritvärden så visar Skolinspektionens granskning att de skolföretag med många fristående grundskolor som ingår i undersökningen "har ett tydligt utvecklat och väl förankrat kvalitetsarbete som är transparent för alla nivåer." Skolinspektionen diskuterar i rapporten de skillnader som finns mellan kommuner och skolföretag: "Kommuner ansvarar, förutom för skolfrågor, också för ett stort antal uppgifter av olika slag, vilket innebär att de inte kan fokusera ensidigt på skolfrågorna. Detta skiljer sig (--) från de stora enskilda huvudmännen som har utbildning som fokus för hela företaget."
Skolinspektionen ger en rad exempel på hur systematiskt och industriellt noll-fel-inspirerat som de stora företagen arbetar med kvalitet och med de nationella målen i skollagen. Vilket egentligen inte borde förvåna någon. Företagens affärsidé är att skapa de bästa skolorna; som elever och föräldrar väljer till och som drivs så ekonomiskt rationellt som möjligt. Då är kvalitet och resultat inte en "viktig sak att titta på" utan helt grundläggande system för framgång.
De här stora och gedigna utbildningskoncernerna kan bli en väsentlig framgångsfaktor för Sverige. När Stefan Löfven frigör sig från det nedlåtande vänstertugget om "vinstjakt" för att istället samverka med den framgångsrika utbildningsindustrin så kan såväl Pisamätningar som jobb och tillväxt förbättras.