Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Islam behöver Martin Luther

Protester. Islamska terrorister strax innan de mördar 21 personer på ett museum i Tunis 18 mars.

Protester. Islamska terrorister strax innan de mördar 21 personer på ett museum i Tunis 18 mars.

Foto:

Widars ledare2015-03-25 13:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Islamiska statens (IS) våldsamma härjningar i Syrien och Irak upprör och skrämmer stora delar av världen. Stiftelsen Frivärld ordnade i går ett seminarium i Stockholm om den militanta islamismens utbredning. Bland andra medverkade kulturdebattören och författaren Carl Rudbeck och forskaren och terrorexperten Magnus Norell medverkade. Jag var där.

Båda fick frågan om det fanns något långsiktigt slut i sikte för IS våldsregemente? Magnus Norell underströk att IS inte är "ännu en terrorgrupp" utan något mycket större. Islamiska staten anknyter till en mycket lång tradition bakåt i islams historia. Att bygga en muslimsk nation - ett kalifat - som IS ägnar sig åt i Syrien och Irak är kort sagt ett grundtema i islam. "Islam skulle behöva en Martin Luther", sa Norell. Carl Rudbeck höll med om att en reformator av Luthers dignitet skulle kunna göra stor nytta för en mer fredlig framtid. Rudbeck ansåg att alla miljoner muslimer som lever i Västeuropa, USA och Kanada på sikt kan utvecklas till ett slags "reformatorer" mot de bokstavstrogna som ännu 1500 år efter sin första profet strävar efter samhällsbyggen där den religiösa och politiska makten samlas i en och samma hand. Carl Rudbeck framhöll också att allt fler muslimer faktiskt gör det som många efterfrågar; det vill säga markerar avstånd mot islamsk extremism. "Vi såg det efter terrordåden i Paris och även i Tunisien nyligen där mängder av muslimer gick ut på gator och torg och demonstrerade mot islamska terrorister", sa Carl Rudbeck.

Grundtonen i seminariet var annars en mix av dysterhet och realism. Enligt Rudbeck och Norell är det politiska vakuum som uppstått efter den "arabiska våren" tillsammans med västmakternas militära och politiska missbedömningar i Irak och Syrien två faktorer som har grundlagt IS snabba framgång. Många länder i regionen har vacklade och svaga statsapparater och är lätta byten för IS. "Alla inser att det behövs trupper på marken för att kunna besegra Islamiska staten", sa Magnus Norell. Men varifrån ska trupperna komma?

Inga länder i regionen - utom Israel - är demokratier. "Skulle det hållas val i Saudiarabien skulle knappast något snällt folkparti vinna", sa Carl Rudbeck och fångade därmed in ytterligare en aspekt av den islamska krutdurken i Mellanöstern.

Widars ledare

Läs mer om