För några dagar sedan läste jag FRA:s årsrapport för 2014. Signalspaningen som Försvarets radioanstalt ägnar sig åt är ju till stora delar hemlig. Vilket betyder att den tunna publikationen mest består av bilder av bland annat ryska jaktplan som flyger otäckt nära svenska signalspaningsplan. Under förrförra mandatperioden var det ett väldigt ståhej om FRA:s verksamhet. Varenda bloggare och nätaktivist, varenda stor nyhetsredaktion, en socialdemokrati i tillfällig obalans, Vänsterpartiet och Miljöpartiet och ett antal väldigt liberala yngre riksdagsledamöter från de borgerliga partierna ifrågasatte utifrån olika motiv och bevekelsegrunder om verksamheten överhuvudtaget skulle tillåtas, att hemlighetsgraderna borde minskas och/eller att den personliga integriteten borde överordnas Försvarsmaktens kunskapsinhämtning. Efter mycket parlamentariska piruetter - nya kontrollmyndigheter och nya lagar - fick den dåvarande alliansregeringen till slut ihop den majoritet som krävdes för att baxa FRA genom riksdagen. I årsrapporten hänvisar FRA till bland Siun - en statlig inspektion för försvarsunderrättelser - som genomfört ett antal (hemliga) inspektioner av hur pass väl FRA följer lagarna.
FRA är ett nutida exempel på hur snärjigt det kan vara för ansvarskännande och statsbärande partier att stå upp för att de lite mindre vackra delarna av statens ansvar. Export av försvarsmaterial är ett annat aktuellt exempel. I dag väntas Krigsmaterielexportkommittén ha sitt slutsammanträde. Kommittén tillsattes efter ståhejet om vapenaffärerna med Saudiarabien för några år sedan. Varenda ärkebiskop, miljöpartist, vänsterpartist, fredsaktivist, vänster- och liberalpressen och Jan Björklund är motståndare till dessa affärer. Krigsmaterialkommittén ska för femtioelfte gången försöka bena ut svenska principer för vapenexport till länder som inte är västerlandsliknande demokratier. Redan idag är reglerna sådana att vapenexport i princip är olagligt. Vore det inte för undantag och hemliga avväganden så skulle inte många bössor bli sålda.
Enligt Ekoredaktionen har kommittén en nyckelmening att behandla i sitt förslag: "Vid avvägningen ska såväl Sveriges långsiktiga försvars- och säkerhetspolitiska intressen som väsentliga säkerhetsintressen, som bland annat inkluderar behovet av att säkerställa nödvändigt försörjningsbehov för Försvarsmakten, alltid ha förtur". Vilket betyder att kan finnas skäl att sälja vapen till bland andra Saudiarabien.
Övervakning och försvarsmaterielaffärer får nästan alltid löpa gatlopp i pressen och på nätet. Det är viktigt för svenskarnas säkerhet och välstånd att det finns en stabil politisk majoritet för att löpa gatlopp då och då.