Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det nya mittenpartiet

Mittenutmaning. Parteirna blir allt smalare och åsiktsstängda enligt Demoskop. Karlsson och Jomshof i SD är närmast mitten.

Mittenutmaning. Parteirna blir allt smalare och åsiktsstängda enligt Demoskop. Karlsson och Jomshof i SD är närmast mitten.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Widars ledare2015-03-16 06:00
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Anders Lindholm är vd i Demoskop; ett av de undersökningsföretag som regelbundet förser oss med mätningar av hur partierna går i den politiska opinionen. På DN Debatt i går presenterade Lindholm nya siffror som visar hur partierna blir allt smalare och inåtvända i sina ideologikatakomber. Det har gått så långt att Sverigedemokraternas väljare är de som befinner sig närmast den politiska mitten! Vilket förklaras med att SD - utöver sina extremuppfattningar i migrationsfrågan - är lite höger i vissa frågor och lite vänster i andra frågor. Partiet saknar dessutom bestämda uppfattningar på flera områden. Vänsterpartiet är politikens i särklass värsta ytterlighetsparti ute på sin vänsterkant. Även Miljöpartiets väljare rusar åt vänster och är väldigt långt borta från att vara den mittenbrygga i politiken som de tidigare språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand snickrade på. Båda partierna förtvinar följdriktigt i opinionen. Det är som det är med den saken. Allvarligare är i mina ögon att Socialdemokraterna på allvar håller på att tappa förmågan att attrahera breda grupper i samhället. Väljarna som är kvar uttrycker i Demoskops undersökning alltmer av bestämda vänsteruppfattningar. Socialdemokrater närmare mitten och längre högerut blir alltmer en bristvara. Utan att förhäva mig själv på något sätt så gjorde Anna Dahlberg på Expressens ledarsida en iakttagelse i november 2013 som ligger i linje med Demoskops beskrivning av S i dag: " Mig veterligt finns numera bara en så kallad högersosse kvar i den mediala debatten – Widar Andersson på Folkbladet. I övrigt angrips S uteslutande från vänster." Socialdemokratin är inte på något sätt beroende av just mig. Men socialdemokrater ungefär sådana som mig behövs för att mitten inom S ska vara anständigt bred och öppen för breda väljargrupper. Får inte S ordning på detta väntar en gradvis försvagning av partiet. Renlärighet och änglasjungande sporrar de egna i samma omfattning som det stöter bort vanligt folk. "Det krävs mod att inta nya positioner som inte alltid blidkar en allt smalare kärna", skriver Anders Lindholm på DN Debatt. Så är det. Ett, tu tre kan S vara sin egen retoriks fånge. Fyr, fem sex kan S likt de tyska sossarna vara så svaga att enda chansen att vara med i en stabil regering är att regera ihop med Moderaterna.

Ledare