Regeringsinnehavet smyger sig så sakta på socialdemokratin igen. Efter att ha kongressat i oppositionens politiska ökenlandskap under 12 år och efter ett antal krisrapporter, inre konvulsioner, sammanbrottsnära moment och flitiga partiledarbyten befinner sig S nu på mer stabil mark. Insikten om att regeringen har det kämpigt nog ändå utan att behöva okas med ogenomförbara kongressbeslut; den insikten sipprar så sakta ner i ombudsleden.
Det vanligaste uttrycket här på partikongressen i Göteborg är ett ombud som stiger upp i talarstolen och säger att "jag yrkar bifall till partistyrelsens reviderade förslag om politiska riktlinjer." Under måndagen avgjordes till exempel den så upphaussade frågan om "vinster i välfärden." För fyra år sedan höll S kongress här i samma lokaler på Svenska Mässan i Göteborg. Då sprutade det formligen revolutionär etter om somliga inlägg när vinster och välfärdsföretag diskuterades. Den gången fick partiledningen anstränga sig till sitt yttersta för att inte ombuden - i sin iver att tydligt rusa åt vänster - skulle ställa till med något löntagarfondsliknande elände i form av beslut om företagsförbud.
I år är allt som förbytt. Fyra år har gått. Regeringen är inne på sitt tredje år. Det politiska landskapet är helt annorlunda än vad det var på den senaste partikongressen som S genomförde i regeringsställning. Då var det 2005. Socialdemokraterna skulle i valet under det kommande året få 36 procent av rösterna och tappa regeringsmakten. Sverigedemokraterna fick 2, 93 procent och 0 mandat. Idag har vi en etablerad situation med tre block i riksdagen. SD pendlar runt 17-18 procent i opinionsmätningarna. S och MP regerar på opinionssiffror som sammanlagda långtifrån når upp till de 36 procent som S tappade regeringsmakten på 2006.
Allt är förbytt, nytt och förändrat. Vilket under ytan starkt präglar kongresstillvaron här i Göteborg. Även i vinstfrågan går alla ombud upp och yrkar tacksamt bifall till partistyrelsens förslag där välkända fraser upprepas om att det behövs ett regelverk för att få stopp på "vinstjakten".
För fyra år sedan var jag riktigt orolig för att S skulle dundra rakt ner i vänsterdiket och skjuta ut sig från regeringsbildande för lång framtid. Nu för tiden har jag inte minsta oro. Det finns inte tillstymmelse till riksdagsmajoritet eller folkligt stöd för vänsterns politik på det här området. Förhoppningsvis kan S och några borgerliga partier här vad det lider göra upp om ett regelverk om kvalitet, intagningssystem, vettig valfrihet och öppenhet för företag som är verksamma i välfärdssektorn. Det skulle öka tryggheten i den nya tiden.