Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Trygg Löfven om straff

Trygghet. Stefan Löfven med ordningsvakterna Claudio Toro Bergström, Oscar Diaz Sanches och kommunalrådet Marlene Burwick i Uppsala.

Trygghet. Stefan Löfven med ordningsvakterna Claudio Toro Bergström, Oscar Diaz Sanches och kommunalrådet Marlene Burwick i Uppsala.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Widar2017-11-10 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Statsminister Stefan Löfven vandrade runt på Uppsala resecentrum under torsdagen. TT som var med på besöket rapporterar om att regeringen kommer att avsätta nästan 150 miljoner kronor till fler ordningsvakter, stationsvärdar och övervakningskameror på järnvägsstationer och resecentrum runt om i landet. Det är ett mycket bra beslut i sak. Jag åker mycket tåg och besöker många järnvägsstationer. Några sena eftermiddagar och kvällar har jag vankat runt på Uppsala resecentrum och väntat på försenade tåg. Det har varit obehagliga och otrygga upplevelser. Stora grupper med högljudda unga män har dragit fram och tillbaka i och utanför lokalerna. Narkotika har använts och sålts tämligen öppet. Polisen i Uppsala har också enligt TT uppgett "att man hade problem med många ensamkommande unga som missbrukade heroin i och runt stationsområdet. Det rapporterades också om personrån runt Resecentrum."

Mer att läsa: Fler ska åka dit och in.

Stefan Löfven har en trygg politisk attityd i de här sammanhangen. Rakt och utan krumbukter står han upp för att det behövs vakter och övervakningskameror för att skapa trygghet här och nu. Under sitt Uppsalabesök öppnade statsminister även för en översyn av straffen för unga kriminella.

"Det finns många unga män som redan blivit djupt kriminellt belastade och som är nyckelpersoner i gäng. De får inte särskilt hårda straff i dag," sa Löfven till TT. Det är en bra signal från statsministern. Men lagar och lagskärpningar i all ära. Som bland andra Per Gudmundson på SvD: s ledarsida tagit upp så krävs det mer än så av lagstiftarna för att få genomslag i rättsstaten.

Mer att läsa: Skaffa fler sossar istället.

Under justitieminister Beatrice Ask infördes brottsrubriceringen "Synnerligen grovt vapenbrott" för att bättre kunna bekämpa grov brottslighet. Två 19-åringar och en 17-åring, som greps i januari i år med totalt fem illegala helautomatiska automatkarbiner med fyllda magasin och därutöver 280 skarpa patroner dömdes av tingsrätten just för synnerligen grovt vapenbrott. I tisdags lindrade emellertid Högsta Domstolen domarna. Tre tonåringar med fem automatkarbiner och ammunition är enligt HD inte nog för att brottet ska betraktas som synnerligen grovt. Straffen sänktes; den yngste fick nu endast 8 månaders ungdomsvård.

"Politiker försöker skärpa straffen utan att lyckas. Domarkåren håller emot. Varför blir det så?", frågar sig Per Gudmundson.

För en statsminister som vill göra skillnad är det en bra fråga att försöka svara på.

Ledare