Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Thomas Gürs nionde tes

Visbys domkyrka utstrålar betydelse, värdighet, allvar och skönhet där hon står och vakar över staden och havet. Något som styret bör tänka på.

Visbys domkyrka utstrålar betydelse, värdighet, allvar och skönhet där hon står och vakar över staden och havet. Något som styret bör tänka på.

Foto: JAN COLLSIÖÖ

Widar2018-07-31 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Journalisten och redaktören Thomas Gür fick mig tidigare i somras att under några minuter överväga mitt medlemskap i Svenska Kyrkan. Eller mer precist så var det väl domprosten Mats Hermanssons sätt att reagera på ett seminarium som Gür arrangerade under politikerveckan i Almedalen som fick mig att snegla mot papperskorgen med medlemskortet i handen. Thomas Gür höll sitt seminarium "9, 5 teser om integration" på kyrkbacken i Visby. Mot slutet av mötet började domkyrkans klockor att ringa för "Fara å färde" .

Jag ska inte här fördjupa mig i det oförskämda övergrepp mot Thomas Gür som klockringningen innebar. I stort sett alla inklusive domprosten själv och ärkebiskopen - utom möjligen vänsterflummarna på Aftonbladets ledarsida - har också tagit avstånd från eländet. Professorn i musikvetenskap Mattias Lundberg har dessutom i en artikel i Kyrkans Tidning förklarat det "historiskt aningslösa" med klockringningar av det här slaget.

Mer att läsa: Problemets renässans.

Likväl är det anmärkningsvärt att den politiska strukturen i Svenska kyrkan är så mjuk i hullet och vek i benen att en så pass hög företrädare som en domprost kan få för sig att det är betingat att ringa fara å färde för att varna för synpunkter från en respekterad, balanserad, etablerad och beläst konservativ demokrat som Thomas Gür. Det känns inte riktigt som om kyrkoledningen har greppet om sina domäner.

Thomas Gür är fristående krönikör på Göteborgspostens ledarsida. Häromdagen publicerade han ett sammandrag av sina 9, 5 teser från kyrkbacken i Visby. Det är inte nödvändigt att dela varje slutsats i varje tes för att inse att det är ytterst läsvärda och tänkvärda perspektiv som Gür för fram.

Mer att läsa: Fuska inte med populism.

Jag fastnar särskilt för den nionde tesen som likt de övriga vänder sig till Staten: "Behärska ditt territorium om du vill bli respekterad." Gür skriver: "Det allvarligaste problemet är inte att brottslingar inte respekterar statsmakten och polisen, utan att de laglydiga medborgarnas respekt för staten därmed urgröps allt mer."

Så sant som det är sagt. Ska staten kunna göra det staten behöver göra så behöver staten en utbredd och tillitsskapande medborgerlig respekt.

Som medlem i Svenska kyrkan tycker jag nog att även kyrkoledningen borde ta sig en funderare utifrån Gürs nionde tes: Se till att behärska det världsliga territoriet. Släpp inte makten över kyrkklockorna vind för våg.

Ledare