Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tänk mer och fördöm mindre

Å ena sidan och å andra sidan. Så ser det ut som om utrikesminister Margot Wallström säger här. Vilket i så fall är klokt och bra.

Å ena sidan och å andra sidan. Så ser det ut som om utrikesminister Margot Wallström säger här. Vilket i så fall är klokt och bra.

Foto: Naina Helen Jåma/TT

Widar2019-04-18 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ambassadören, M-politikern och skribenten på SvD: s ledarsida Olof Ehrenkrona påminner (17/4) om ett viktigt sakförhållande: "Världshistorien är fylld av bildade personer som har försvarat och utövat våld och förtryck under devisen att några ägg måste knäckas för att göra en omelett."

Bildning och utbildning är kort sagt ingen självklar garanti för förnuft och omdöme i politiken. Hans artikel tar avstamp i ett uttalande från de franska republikanernas toppkandidat i EU-valet, François-Xavier Bellamy som säger sig inte vara rädd för kulturkrockar utan för ”okulturkrockar; alltså grupper som konfronterar varandra av okunskap och av brist på insikt."

Ehrenkrona varnar för att även bildade konservativa människor och politiker som känner sig "trängda av tidsandan och invaderade av främmande livsmönster" lätt kan falla för populisternas "kollektivistiska" locktoner om ordning och reda. Olof Ehrenkrona slår - om jag förstår honom rätt - ett slag för det liberala kungsvärdet "friheten."

Han har en viktig poäng. Demokratin kan användas för att avveckla friheten. Vilket enligt somliga kritiker kan vara det som pågår i EU-landet Ungern. Därför pläderar Ehrenkrona för att de kritiska frågorna till Ungerns premiärminister Viktor Orbán inte bör begränsas till hur han värnar demokratin utan vidgas till frågor om hur han vill "försvara friheten?"

Vill man vara djävulens advokat så är det rimligt att påminna om att även det omvända gäller: Friheten kan användas för att avveckla demokratin. Drar vi friheten och demokratin ut på sina respektive yttersta grenar så ser vi lätt att ingendera av de två storheterna klarar sig särskilt bra utan sällskap av mittenvärden som förnuft, balans, omdöme och moral.

Vilket på olika sätt illustreras av den fördömandekultur som ofta viner genom politiken. Utrikesminister Margot Wallström fördöms på den stora liberala ledarsidan för att hon förtjänstfullt värnar demokratin och inte bara rusar iväg och rövar åt sig barn hur som helst i Syrien. Riksdagsledamoten Lars Adaktusson fördöms på den stora vänsterledarsidan för att han förtjänstfullt värnar friheten att åka på möten med konstiga organisationer och udda politiker. Fördömningsindustrin på de båda ledarsidorna utförs dessutom - apropå Ehrenkronas tes - av människor med i vart fall ofullbordade universitetsstudier i bagaget.

Fördöm mindre. Tänk mer.

Ledare