Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tacka Zanchi för procenten

John Zanchi förstod vad som krävdes av S i det auktoritära landskapet.  Jag hoppas att partiet visar honom uppskattning.

John Zanchi förstod vad som krävdes av S i det auktoritära landskapet. Jag hoppas att partiet visar honom uppskattning.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Widar2018-09-14 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Socialdemokraternas valgeneral heter John Zanchi. När han i början av året presenterade partiets valstrategi beskrev han det politiska landskapet som "auktoritärt". I sådana landskap vinns val på budskap om att ta tillbaka kontrollen, skapa ordning och reda, hålla gränser, ta tag i problemen för "så här kan det inte hålla på."

Jens Runnberg - kulturellt bevandrad politisk redaktör på Dalarnas Tidningars liberala ledarsida - noterade den 13 mars i år att "på läktaren, som bittra åskådare till strategin, sitter en partivänster, en Greider, en Suhonen, Aftonbladets ledarredaktion, som finner sig irrelevanta i den folkliga debatten igen. "Min katt har en bättre valstrategi!" dundrade Greider. "En plan för förlorare!", rasade Suhonen. "Sossarnas förlorade hjärta!", gapade Aftonbladets ledarredaktion." Utöver det var kvällstidningarna fulla av "anonyma S-källor" som hävdade att det var dags att "byta ut John Zanchi."

Som tur var så fegade inte partiledningen ur. Zanchi blev kvar. Mycket talar för att partiets taktik och strategi i det auktoritära landskapet var avgörande för att valresultatet blev närmare 30 än 25 procent.

Mer att läsa: Verklighetens valgeneral.

Planen var att "spela oavgjort" mot Sverigedemokraterna och Moderaterna i kriminal - och invandringspolitiken och att vinna mot SD och M i skatte - och välfärdsfrågor.

Det där med "oavgjort" hade Socialdemokraterna lånat av Moderaterna som å sin sida säkert hade lånat det av någon valguru från USA.

Ni minns kanske den dåvarande M-ledaren Fredrik Reinfeldt som i kraftmätningen om välfärdspolitiken med S statsminister Göran Persson 2006 lovade att "vad än Göran Persson satsar på vård, skola och omsorg, så kommer vi att satsa lika mycket". Vårdskolaomsorg var traditionellt en stark hemmaplan för Socialdemokraterna.

"Persson kunde som bäst få oavgjort på hemmaplan. Exit Göran Persson", sammanfattade Jens Runnberg i DT 13 mars.

Nu blev det väl inte riktigt exit för vare sig Kristersson eller Åkesson i årets val. Men i en mördande konkurrens är S fortsatt och med utökad marginal Sveriges största parti med sina dryga 28 procent.

När valpopulismen nu viker undan för reformpolitiken så tror jag det finns goda chanser för att de där 28 procenten kan användas för att göra landskapet lite mindre auktoritärt och lite mer tillitsfullt och tryggt. Tacka John Zanchi för det.

Ledare