Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svåra jobb är inte enkelt

Ericsson på Ingelsta. Nya borrmaskiner för mönsterkorttillverkning på LM Ericssons nya fabrik i Norrköping 1983. Supernytt då. Stendött nu.

Ericsson på Ingelsta. Nya borrmaskiner för mönsterkorttillverkning på LM Ericssons nya fabrik i Norrköping 1983. Supernytt då. Stendött nu.

Foto: Björn Larsson

Widar2016-10-05 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ericssons neddragningar skapar givetvis förstämning och framtidsoro i många hem på många orter i Sverige just nu. Flera av de 3000 jobb som ska avvecklas är bra, välbetalda och kvalificerade arbeten. Stängningen av produktionen sker också på en arbetsmarknad där det är fortsatt hög efterfrågan på välutbildat och kompetent folk. Vilket är positivt mitt i bedrövelsen. Jobb/yrken kan nämligen avvecklas på flera sätt.

Dels kan de slås igen när de verkligen är helt slut. Då drabbas de uppsagda medarbetarna extra hårt eftersom det de kan - de moment de ägnat sig åt under kanske några decennier på arbetspassen - har blivit helt passé på hela arbetsmarknaden; det finns ingen efterfrågan på de kompetenserna. Dels kan jobb avvecklas i enstaka företag medan jobben ännu är hyfsat i topp på arbetsmarknaden i stort. I de fallen kan många av de forna medarbetarna på Ericsson snart ha nya arbetsgivare och/eller vara sina egna och nischade företagare.

Ericsson säger sig samtidigt behöva rekrytera 1000 nyutbildade och yngre ingenjörer till sina svenska verksamheter. "Det är en viktig signal till Utbildningssverige", sa Ericssons teknik- och strategichef Ulf Ewaldsson till Ekot i går. Så är det förstås.

Ericssonsaken är dessutom en signal till hela Sverige. Signalens budskap är en uppmaning om att inte fastna i debatten om enkla jobb. Det finns anledning att byta några ord även om de svåra jobben. De där jobben med högt förädlingsvärde och stark produktivitet som alla länder, stater och regioner vill ha. De där svåra jobben som kräver ingenjörer, pedagoger och professorer av högsta klass på universiteten. De där svåra jobben som kräver löner, skattedesigner, arbetsmiljöer och kluster för att trivas och utvecklas.

Den stora bulken av arbetsmarknaden fungerar rimligt bra. Folk som blir av med ett jobb skaffar sig ofta och ganska snabbt ett nytt jobb genom kontakter och kompetens. Ungdomar med utbildning och arbetslust har inga större problem att knö sig in. Arbetskraftsinvandring ger värdefulla tillskott i nischerna. Det är som vanligt ute på ytterkanterna som problemen finns.

Enkla jobb är svåra nog att få fram. De svåra jobben är heller inte särskilt enkla.

Ledare