De socialdemokratiska partiernas problem i Europa är en återkommande diskussion i politiskt intresserade kretsar. Statsvetenskapsprofessorn Anders Lidström släppte i början av året forskarrapporten "Socialdemokratins nedgång 1973-2014" där han solklart visar att S inte har strukturförändringarna på sin sida. Under den period han granskat har partiet förlorat en tredjedel av sitt väljarstöd i riksdagsvalen. Minskad industrisysselsättning, mer utbildad befolkning, ökat välstånd, urbanisering och ett minskat "socialt tryck" att hålla sig kvar i fadershuset är enligt Lidströms rapport de fem mest påtagliga strukturförändringarna på den socialdemokratiska minuslistan.
Partiets bästa valresultat i fredstid (jag räknar bort de dryga 53 procenten i valet 1940) kom för 50 år sedan; 1968 kunde S räkna in 50, 1 procent av rösterna. I årets val fick S 28, 3 procent; sämsta siffran hittills. Det går så sakta nedåt.
Många S-partier Syd- och Centraleuropa med jämförbara valsystem har betydligt tuffare bandage än de svenska "essen." I till exempel Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Spanien och Grekland tycks det inte finnas någon botten för hur stora och snabba tapp det kan bli.
Mer att läsa: Drömmar om att fösa väljare.
Mycket talar för att den svenska socialdemokratins relativa styrka beror på de nära banden till fackföreningsrörelsen. Av partiets 1, 830 386 röster i det senaste valet kom enligt mina höftmässiga beräkningar minst 800 000 väljare - sannolikt fler - från de fackliga leden. LO betyder förstås mest. Enligt SVT: s vallokalundersökningar Valu röstade 41 procent av LO: s 1, 5 miljoner medlemmar på S. Men Socialdemokraterna är klart största parti även i Tjänstemannafackens TCO och i akademikernas Saco.
Hur S- och LO-ledningarna hanterar fackliga kärnfrågor är därför mycket viktigt. För i vart fall LO: s medlemmar är invandringen en av de tydliga kärnfrågorna; enligt Valu var invandring den viktigaste valfrågan för medlemmarna. Det är också just invandringen som har gjort att S klart farligaste utmanare SD har kunnat bryta in starkt (24 procent 2018) bland LO-medlemmarna. Antagligen väntar nu några avgörande år för Socialdemokraterna och LO. Sviktande trovärdighet i fackliga kärnfrågor kan öppna falluckan ner mot central- och sydeuropeiska nivåer.