Det är mycket Ryssland nu. Om det värsta för ett år sedan eller två var att bli stämplad som "rasistfascist" och anklagas för att fiska i grumliga vatten så tycks det värsta just nu vara att skällas för att vara "ryssvänlig" och brännmärkas såsom varande en Kremlkontrollerad person.
På storstadstidningarnas kultursidor kan skiftet mellan rasismfascism och ryssvänlig mer än anas. Även om det i ärlighetens namn ska sägas att det stundom på dessa sidor fortfarande är bingo och klackarna i taket om det går att uppbåda en person som i en svepande gest kan stämplas som en rasistfascist med ryssvänliga ådror. Det senaste exemplet som jag har lagt märke till är angreppet i Dagens Nyheter på författaren Katerina Janouch. Hon kölhalas för att i tjeckisk tv - på tjeckiska - ha sagt dumma saker om såväl invandring som om sin längtan efter en "stark hand" i politiken. DN har till och med fått Katerina Janouch förläggare på Piratförlaget att snabbt och skarpt ta avstånd från hennes åsikter.
Den här ängsliga stämpellusten är inte särskilt sund. Låt vara att kultursidornas påverkande betydelse inte ska överdrivas. Men det finns risk att ofoget alltmer sprider sig till den mer partipolitiska debatten. Faran med det är dels att de verkliga rasisterna och de reella megafonerna för främmande auktoritära makter riskerar att liksom försvinna i mängden.
Mer att läsa: Om detta blir Sverige.
Dels och framförallt så blir den politiska varseblivningen alltför svartvit och digital. Gränslandets gråzoner och glidningar - där huvudparten av verkligheterna bor - kan falla i vanrykte och i träda. Partipolitiker kan falla i fällan att ägna sig åt elitpopulism som de tror ska gå hem i stugorna istället för att vinnlägga sig om det slags sunda populism som laddas med blinkningar från det slags verkligheter som är igenkänningsbara för de flesta.
Vi behöver mer av "både och kulturen" som vare sig vill krypa för eller kriga mot Ryssland; eller nån annan heller för den delen. Vi behöver mer av "lite av varje kulturen" som vare sig vill tvärstänga eller tväröppna vårt generösa välfärdssystem för främlingar.
Hålla en rimlig kurs genom att laga efter läge. Det är vad jag kallar för god politik.