Rätar upp sig för Löfven

Rätar upp. Karin Wanngård (S) finansborgarråd i Stockholm är en av de många socialdemokrater som ger upprätningsstöd åt Stefan Löfven i vinstfrågor.

Rätar upp. Karin Wanngård (S) finansborgarråd i Stockholm är en av de många socialdemokrater som ger upprätningsstöd åt Stefan Löfven i vinstfrågor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Widar2017-02-11 07:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag ska medge att jag har varit orolig. Med förundran har jag sett hur Socialdemokraterna i riksdagen frivilligt och till synes med viss entusiasm har vandrat långt ut i den vänsterpolitiska symbolpolitiska terrängen. Partiet har drivit verklighetsfrämmande förslag, utan stöd i riksdagen om "vinsttak" som skulle innebära slutet för såväl stora, framgångrika och effektiva välfärdsföretag som små och idéburna verksamheter.

Uppträdandet har varit så pass fjärran från den traditionella socialdemokratins attityder som man kan tänka sig. Stilen att hitta på problem för att sedan lansera drastiska lösningar hör - som jag ser på världen - ytterkantspartier till. Socialdemokratin brukar däremot oftast hålla sig till mer reala problem. Norrköpings kommunalråd och tidigare partisekreterare Lars Stjernkvist uttryckte saken väl i SVT: s Agenda i söndags: "För mig finns det ingen vackrare vision än att här och nu försöka lösa problem", sa Stjernkvist och pekade på att de verkliga problemens väg framåt handlar om kompromisser med de borgerliga partierna.

Som sagt; jag har varit orolig för att Socialdemokraterna skulle ha tappat den där feelingen. Procentenhet efter procentenhet av väljarstödet har försvunnit sedan valet utan att partiledningen förefaller ha brytt sig. Vänsterfällan som Alliansen gillrat tycktes fungera över (borgerlig) förväntan.

Men nu börjar det röra på sig. Dels är läget i riksdagen inne i en blockupplösande förändringsprocess. Trycket ökar på partierna att försöka forma majoritetsalternativ för eventuellt regerande framöver. Vilket betyder att S kan frigöra sig från sin märkliga minipartikonstellation med V.

Dels och framförallt så ger rapporterna om remissvaren på Ilmar Reepalus vinsttaksutredning goda anledningar till optimism om socialdemokratins tillnyktrande framtid.

Christoffer Bernsköld är socialdemokrat och regionråd i Östergötland. Bernsköld är en klok och omdömesgill person.  Jag ringde honom för att få hans synpunkter på vad som händer och sker. Östergötland tillhör inte den utvalda krets av regioner och kommuner som ska lämna in synpunkter på förslagen om vinsttak från regeringen så kallade Reepaluutredning. ”Men hade vi svarat så tror jag vi hade landat i ungefär det som blev S partikongress beslut 2013”, sa Bernsköld.

Beslutet 2013 var en kompromiss mellan stridssugna vänsterister och pragmatiska partister. Tonen i beslutet är ganska hård mot företag och vinster. Innehållet i beslutet är nej till vinstförbud/tak och ja till intellektuellt begripliga friutrymmen för lokala politiker att laga efter läge.

”Det finns naturligtvis inte ett (1) socialdemokratiskt svar på de här frågorna. Beroende på lokala förhållanden kan ju samma socialdemokrat – eller moderat för den delen - komma fram till olika hållningssätt i Finspång eller i Norrköping. Inom vården kan jag också tänka mig att vinstintresse är ett lika bra incitament i vissa verksamheter som vad det är dåligt i andra”, sa den kloke Christoffer Bernsköld.

Utöver östgötarna Christoffer Bernsköld och Lars Stjernkvist kan hans kommunstyrelseordförandekollega i Stockholm Karin Wanngård, region Skånes ordförande Henrik Fritzon och Börje Wennberg som är regionstyrelsens ordförande i Uppsala nämnas i gruppen ledande socialdemokrater som är skeptiska till vinsttaket. Till Dagens Industri säger Börje Wennberg att han "tror att det är få som vill lägga ned de privata välfärdsföretagen förutom en och annan om du tar gamla kommunister”.

Det håller på att räta upp sig för Löfven.

Ledare