Parti mellan två ramaskrin

Inte så lätt. Partier och politiker saknar de breda vingar som gör enbenståendet till en baggis för denna fågel.

Inte så lätt. Partier och politiker saknar de breda vingar som gör enbenståendet till en baggis för denna fågel.

Foto:

Widar2017-08-25 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Allt talar för att Moderaterna kommer att göra ett svagt resultat i nästa riksdagsval. Partiet – och den forna regeringsalliansen med L, C och KD – plågas hårt av reala konflikter i tunga och grundläggande politiska frågor om invandring, lag och ordning och om hur landet ska styras. Det finns inga lätta kompromissvägar för att runda dessa motsättningar.

Reinfeldt – och hela upplägget med nya Moderaterna – var en framgångssaga i grenen att förena borgerligt liberala och konservativa personer och falanger i samma politiska parti.

Mer att läsa: Kinberg Batra låser upp Löfvens fängelse.

Projektet höll ihop mycket bra så länge Moderaterna satt vid makten. Den första mandatperioden var en uppvisning i mixar av liberala jobbskatteavdrag, konservativt laddade åtgärder mot ”bidragssystemen” i sjukförsäkring och a-kassa, liberal avreglering av apoteksbranschen och konservativt präglad ordning och reda på finansdepartementet.

Sedan kom 2010-2014 med Sverigedemokraterna, kraftig liberalisering av invandringspolitiken i samverkan med Miljöpartiet och ”Öppna era hjärtan” och valförlust. Reinfeldt tackade för sig och Anna Kinberg Batra fick ta över ett parti som tappade stort till SD och som famlade sig fram i en post-Reinfeldt dimma.

Konservativa ramaskrin mot Decemberöverenskommelsen, invandringspolitiken och mot ”undfallenheten” mot S och minoritetsregeringen ploppade upp med jämna mellanrum. Så i början av detta år satte Anna Kinberg Batra ner foten. Om än uttryckt med oprecisa ord så var det tydligt att Kinberg Batras linje var att på lämpligt sätt räkna in SD i ett borgerligt regeringsunderlag. En objektivt sett ganska självklar hållning. Och ett reellt och mycket långsiktigt hot mot Socialdemokraterna.

Den nedsatta foten drogs dock snabbt tillbaka när det utbröt ramaskrin bland mer liberala moderater och allianspartier. Så nu är Kinberg Batra i det trixiga läget att det skälls och intrigeras mot henne från såväl konservativt och liberalt håll i den borgerliga sfären. Som lök på laxen börjar nu även ”brödmoderaterna” mullra när opinionsprocenten faller ner mot nivåer där uppdrag och arvoden hotas.

Mer att läsa: En applåd för Kinberg Batra.

Förlusterna till SD har stoppats under Kinberg Batra. Frågan är var och hur M utöver detta också skulle kunna tänkas vinna nya väljare igen? Anna Kinberg Batra – eller hennes efterträdare – behöver kort sagt sätta ner foten igen och göra ett vägval. Att stå enbent och vingla håller inte särskilt länge.

Ledare