Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Osmakliga personpåhopp

Gör det bra. Ett balanserat styre för en växande stad med utmaningar och problem. Låt inte personpåhopp och annat tok skymma sikten för det viktiga.

Gör det bra. Ett balanserat styre för en växande stad med utmaningar och problem. Låt inte personpåhopp och annat tok skymma sikten för det viktiga.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Widar2017-06-01 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Norrköping har ett bra och stabilt styre i kommunpolitiken. Den brokiga oppositionen av moderater, sverigedemokrater, vänsterpartister, miljöpartister och Sandra Isaksson från Feministiskt initiativ utgör inget samlat alternativ till de styrande mittenpartierna i Kvartetten.

Personpåhoppspopulisterna tycks helt ha tagit över taktpinnen i Vänsterpartiets lokalavdelning i Norrköping. Partiet driver osmakliga och Trumpliknande kampanjer mot kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S). "Stjernkvist privatiserar tillsammans med högern och SD" ropar V ut på sin facebooksida.

Personpåhoppen på Lars Stjernkvist är svaret på frågan om hur Vänsterpartiet hanterar sin bitterhet över att Socialdemokraterna efter valet 2014 bröt upp från V och MP och vände sig till Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna för att sondera möjligheterna att bilda en gemensam kommunregering.

Att detta majoritetsbygge var möjligt att genomföra berodde på flera olika samtidiga förhållanden. Ett av dessa förhållanden var bristande harmoni inom den borgerliga samarbetsalliansen. Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet såg bättre möjligheter tillsammans med Socialdemokraterna än med Moderaterna. På motsvarande sätt såg Socialdemokraterna ljusare samarbetsmöjligheter med L, KD och C än med de tidigare kollegorna inom V och MP.

Hittills har alla dessa möjlighetsförhoppningar infriats med råge. Den styrande Kvartetten står tämligen bredbent mitt i Norrköpings verkligheter. Utan en massa trams och påhopp har Kvartetten såväl justerat skatten uppåt som fattat beslut om att införa en modest form av valfrihet för äldre Norrköpingsbor i behov av hemtjänst.

Socialdemokraternas mer långsiktiga förutsättningar att ha stort inflytande i Norrköping avgörs i grunden av att S inte gör samma misstag som M; det vill säga uppträder på ett sådant sätt att vettiga partners vänder sig till andra.

Det är också viktigt att ha en öppen attityd till partier utanför Kvartetten. Ett tillnyktrat sak- och samarbetsinriktat V-parti kan tillföra en hel del. Det vore också illa om broarna brändes för konstruktiva samarbeten i skol- och integrationsfrågor med Moderaterna.

Ledare