Moderat bidrag med mening

Lyssna. Oppositionen kan ha rätt även vid de tillfällen då oppositionen utgörs av den tidigare regeringen. Och säkerligen tvärtom.

Lyssna. Oppositionen kan ha rätt även vid de tillfällen då oppositionen utgörs av den tidigare regeringen. Och säkerligen tvärtom.

Foto: Maja Suslin/TT

Widar2017-05-03 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det politiska livet har sina klassiker som upprepas i olika varianter och utföranden. Ett fint exempel är diskussionen om arbetsmarknaden i valrörelsen 2014. Regeringen Reinfeldt hävdade att sysselsättningen ökade medan oppositionsledaren Löfven framhöll att det faktiskt var arbetslösheten som ökade. Båda talade lämpligt nog sanning. Sysselsättningen kan öka samtidigt som arbetslösheten ökar.

Nu har sidorna bytt plats sedan några år. Även om inget är som förr för Socialdemokraterna - det fantastiska greppet som partiet hade om Sverige under dryga 70 år på 1900-talet var en sak för sig - så har partiet åter "nått regeringsmakten, även om den är svag, och kan åter förstå sin spegelbild,” som Ewa Stenberg så elegant uttryckte saken i DN.

Mer att läsa: Löfven borde våga fråga.

Därför är det på ett sätt precis som det ska när regeringen Löfven nu lyfter fram att sysselsättningen har ökat sedan regeringsskiftet 2014. Det ligger i sakens natur att den som "har hand om det" nästan alltid håller fram det som går bra. Regeringar gör också överlag mer optimistiska bedömningar om hur möjligtvis oroande "utmaningar " ska landa i frid och fröjd här vad det lider.

På motsvarande sätt är det heller inte märkligt att Moderaterna nu i opposition hellre talar om arbetslösheten än som sysselsättningen. På DN Debatt (2 maj) förklarade Anna Kinberg Batra, Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson att de "vill genomföra en stor bidragsreform: "Det tar nio år innan ens hälften av de nyanlända har ett jobb. Det tar ännu längre tid innan man också fullt ut kan försörja sig på arbete. Långvarigt försörjningsstöd ersätter för allt fler vanlig lön. (--) I princip fullständig tillgång till alla svenska ersättningar – exempelvis barnbidrag, föräldrapenning, bostadsbidrag, försörjningsstöd och assistansersättning – från första dagen i Sverige är varken rimligt eller rättvist. Som ny i Sverige ska man i stället successivt kvalificera sig in till ersättningar."

Min poäng är att M borde ha lyssnat mer på S 2014. Arbetslösheten ökade kännbart och bland annat borde utbildningsreformer ha genomförts. På samma sätt bör S nu lyssna på M. Givet den höga arbetslösheten bland lågutbildade invandrare finns stora risker för cementerad fattigdom och bidragsförsörjning. Det har stor betydelse att alla bidrag och insatser har fokus på arbete, egenförsörjning och/eller studier. Allt annat vore tokigt.

Ledare