Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lövin och Fridolin har ett val

Gustav Fridolin och Isabella Lövin behöver inte vara helt logiska. Men lite logik i politiken skadar inte.

Gustav Fridolin och Isabella Lövin behöver inte vara helt logiska. Men lite logik i politiken skadar inte.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Widar2018-07-25 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På Expressens ledarsida (24/7) diskuteras Miljöpartiets politik. Partiet får kritik för att vilja öka den ekologiska odlingsarealen från dagens 17 procent till 40 procent i Sverige samtidigt som partiet vill att vårt land ska bli betydligt mer självförsörjande på livsmedel än vad vi är idag; från dagens 50 procent och upp till 80 procent. Enligt Expressen är dessa två krav allt för motsägelsefulla för att kunna torgföras simultant av ett och samma parti i en och samma valrörelse. Ekoskördarna är nämligen betydligt lägre än de konventionellt odlade. En kraftig ökning av ekoodling innebär således en betydande försvagning av självförsörjningen. Expressens slutsats är att MP: s politik i detta avseende är alltför ologisk. Så förhåller det sig förmodligen. Kärnmeningen i ledartexten är emellertid denna: "En hållning som håller för logisk prövning kan bara existera i en diktatur." Så är det definitivt.

Genomförbar och hyfsat samhällsnyttig politik växer fram genom kompromisser, förhandlingar, hänsynstaganden och avvägningar gentemot flera politiska aktörer och samhällsintressen. Den som förväntar sig helt logiska tankekedjor från första till sista ordet i riksdagsbesluten; den kommer ständigt att bli besviken och möjligen ivägpuffad utåt ytterkanterna i politiken där de primitivt svartvita ideologierna dominerar tänkandet. I mer regeringsintresserade kretsar är det dock på det viset att det i de allra flesta frågor finns i vart fall tre, fyra anständiga uppfattningar som det går att argumentera för utan att behöva korsa fingrarna så hårt att de drabbas av kallbrand.

Mer att läsa: Fuska inte med populism.

Självklart blir logiken lidande när några av dessa uppfattningar ska snickras ihop till en regeringsproposition som kan vinna majoritet i riksdagen. Demokratin har kort sagt sin egen logik som är något annat än enväldets logik.

Saker och ting bör förstås inte flummas till alltför mycket i jakten på riksdagsmajoriteter. Den beslutade politiken ska vara genomförbar. Den så kallade "gymnasielagen" som MP, V, S och C drev igenom i riksdagen var till exempel så erbarmligt dålig att Migrationsdomstolarna och Migrationsverket inte kan använda den för myndighetsutövning. Sådant skämmer politiken. Och Miljöpartiets Lövin och Fridolin bör nog bestämma sig för vilket krav som går först: Ekoodling eller självförsörjning.

Ledare