Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lövin & Löfven - först som sist?

Vice statsminister Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven på väg ned för Harpsunds trappa. Stigna ur olika verkligheter har slumpen fört dem samman.

Vice statsminister Isabella Lövin och statsminister Stefan Löfven på väg ned för Harpsunds trappa. Stigna ur olika verkligheter har slumpen fört dem samman.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Widar2018-08-21 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Utfrågningarna av partiledare i SVT rullar på. I kväll är det dags för statsminister Stefan Löfven att försvara de socialdemokratiska färgerna i direktsändning. I söndags kväll var det Löfvens regeringskollega och vice statsminister Isabella Lövin (MP) som satt i intervjustolen hos Sveriges Television.

De båda regeringspartierna S och MP är som stigna ur två helt olika politiska verkligheter. För S är regerandet en livsstil; partiet har deltagit i, bildat och utsett statsminister i ett drygt 30-tal olika regeringar sedan i oktober 1917 då partiet ingick i liberalen Nils Edéns majoritetsregering. Elaka tungor spekulerar i frågan om den nu snart avslutade regeringsperioden möjligen kan vara en av de sista för S. Väljarstödet minskar strukturellt sedan mitten på 1970-talet och när partiet blir mindre har det tenderat att dras iväg åt vänster vilket i sin tur gör partiet ännu mindre, vilket i sin tur drar det ännu mer åt vänster, och så vidare. Det kan spekuleras i om S ska lyckas bryta sig ur denna nedåtgående spiral för att åter kunna kliva ut på det socialdemokratiska mittfältets regeringsgolv?

När det gäller Miljöpartiet finns ur ett konkret perspektiv inte så mycket att spekulera om. I historieböckerna kan nu skrivas in att MP åren 2014–2018 gjort sin första vända som regeringsparti. För miljöpartiets del har regerandet i grunden konfronterat partiets livsstil. Det återstår att se om MP orkar att komma igen på de här nivåerna igen. Personligen lyfter jag på hatten för att de ställde upp och tog ansvar så att Sverige fick ihop en regering på hösten 2014. Att ha partier av MP: s omogna och i viss omfattning omvärldsfrånvända slag i regeringar är samtidigt onödigt påfrestande. För min del gör det därför ingenting om Miljöpartiet tar en rejäl paus från regerandet från och med 9 september.

Isabella Lövin hade en behaglig resa hos SVT på söndagskvällen. Till skillnad mot miljöfrågan som mognat och blivit till handfast och konkret politik så har klimatet som politiskt fält ännu starka religiösa drag där även regeringspolitiker kommer undan med lite diffust tungomålstalande.

Liknande smitvägar ska nog inte Stefan Löfven räkna med i kväll. Verkligheterna lär vara konkret närvarande.

Ledare