Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kristersson utmanar flera

Ulf Kristersson inledde Almedalsveckan genom att förklara sig som en villig - under vissa villkor - regeringsbildare efter valet om väljarna så vill.

Ulf Kristersson inledde Almedalsveckan genom att förklara sig som en villig - under vissa villkor - regeringsbildare efter valet om väljarna så vill.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Widar2018-07-02 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna ligger runt 20 procent i opinionsstöd. Vilket är en helt okey nivå sett i ett längre perspektiv. I och för sig är 20 procent inte så mycket att regera på. Å andra sidan har de andra lite större partierna ungefär samma regeringsblyga siffror som vad Moderaterna har.

När moderatledaren Ulf Kristersson inledde valårets Almedalstalande på söndagskvällen så hymlade han inte med de faktiska förutsättningarna. Han höll ett allvarligt och klassiskt högermittental till den stora publiken som samlats i den kyliga parken för att lyssna. Jag var där.

Talet kretsade runt begrepp som social rörlighet, försvar för demokratin, kunskap och ordning i skolan, invandringens påfrestningar och han talade om hur det personliga och det allmänna/statliga ansvaret hänger ihop och matchar varandra.

Om inte allt annat omstörtande krig och katastrofer drabbar oss i sommar så kommer även nästa regering att vara en minoritetsregering. Ulf Kristersson ligger bäst till att bilda nästa regering. Han kan - mer än någon annan just nu - accepteras på det sätt som grundlagen kräver; en majoritet av riksdagens ledamöter får inte rösta nej till honom om han ska bli vald.

I sitt tal på söndagskvällen drog Ulf Kristersson upp ett antal villkor för att han – vid ett tillåtande valresultat – skulle åta sig uppdraget att leda nästa minoritetsregering i Sverige. Villkoren - främst ansvarsfull ekonomisk politik och ansvarsfull säkerhetspolitik inklusive nära samarbete med Nato och EU - är i sig också ett slags markörer mot varje form av regeringsförhandlande med Sverigedemokraterna.

Faktum är att talets enda politiska angrepp var riktat mot just SD. Kristerssons kritik var i huvudsak riktad mot SD: s brister vad gäller ekonomisk - och utrikespolitik.

Moderaterna gör sannolikt bedömningen att de - för att öka chanserna att få tala om sin egen politik istället för om bråk i alliansen och samarbete med SD - behöver göra just så som Kristersson gjorde på söndagskvällen: Tala om innehållet i den regeringspolitik han vill leda och markera tungt mot SD. Vi får se hur långt det håller.

Klart är dock att Ulf Kristersson satte press på övriga talare under denna spännande vecka. Han har stigit fram som en som vill regera och förklarat varför. Vilka fler kommer att göra samma sak?

Ledare