Christofer Brask är politik - och samhällschef på Expressen. Häromdagen skickade han mig en liten pocketbok med titeln "Sju reportage du behöver läsa för att förstå Sverige 2019." Reportagen i boken är gjorda av Expressenreportrarna Johanna Karlsson och Federico Moreno och har tidigare publicerats i tidningen. Christofer Brask skriver i baksidestexten att folket på Expressen är "övertygade om att samhällsreportaget ska komplicera världen, inte förenkla, och bidra med olika perspektiv. Vi litar på att våra läsare klarar av att tänka själva - utan att bli skrivna på näsan." Så hänger det ihop.
De sju reportagen i Expressens bok är mycket läsvärda. På kvällstidningars vis är reportagen fyllda med människor som reportrarna sökt upp i deras egna miljöer, språket är rakt och direkt och alla sidor kommer till tals. Johanna Karlsson och Federico Moreno har var för sig besökt Laholm, Storvreten, Krylbo, Älvsjö, Örebro, Hagfors och Bro. I reportagen skildras bland annat strider mellan lokalbefolkning och stockholmare, slumbostadsmarknader, gängmord i välartade bostadsområden, IS-terrorister i förort och socialdemokratiska ras i bruksbygder.
Christofer Brasks programförklaring håller. Reportagen säger viktiga saker om Sverige 2019 och det som sägs är vare sig tendensiöst eller färdigtänkt. Man får kort sagt tänka själv.
När jag tänker så anar jag samband mellan reportagens verklighetsskildringar och en nyhet på förtroendefronten som Expressen rapporterade om på tisdagen. (24/9)
Demoskops Opinionschef, statsvetardoktorn Peter Santesson kommenterade förtroendemätningarna som opinionsmätningsföretaget utför för Expressens räkning. Peter Santesson visade på dramatiskt stora förändringar över tid. Förtroendet för partiledarna sjunker och de statsbärande partierna S och M höjer sig inte över partier som KD, V och SD. Förtroendet för att Sverige utvecklas i "rätt riktning" har särskilt i september "rusat rakt ner" och är "all time low" säger Santesson. På frågan om vad politikerna bör göra svarar Peter Santesson utan tvekan "Leverera såklart. Det här drivs av händelser på marken. Det som behövs är trovärdiga politiska svar på frågor som folk oroar sig för."
Frågor som "folk oroar sig för" finns det gott om i Expressens reportagebok. De politiker som vill se förtroendet växa till anständiga nivåer gör klokt i att hålla sig till just dessa folkliga och oroande frågor.