Några minuter innan onsdagens partiledardebatt drog igång så startade jag upp riksdagens direktsändning på nätet. Statsminister Stefan Löfven (S) gjorde entré i plenisalen precis när jag började titta på sändningen. I samma sekvens sågs centerpartiets ledare Annie Lööf ila genom kammaren för att snabbt ta sig fram för ett kort samtal med Löfven. Annie Lööfs rörelsemönster är en god bildsättning av det nya politiska läget i Sveriges riksdag. Ett läge som snabbt har satt sig.
När Annie Lööf senare i debatten tog replik på Stefan Löfvens anförande så ställde hon frågor om regeringens planerade lagändringar för att stoppa den sortens strejker som Hamnarbetarförbundet - en förening som saknar kollektivavtal med arbetsgivarparten - nu genomför i hamnarna. Löfven hade uppenbart inget emot frågorna utan svarade på ett sätt som tillfredsställde både Annie Lööf och LO. Vilket är ett gott politiskt hantverk och dessutom viktigt i sak. Förtroendet för den svenska modellen på arbetsmarknaden hotas allvarligt när möjligheten att starta strejker privatiseras på det sätt som skett i hamnarna; en sektor med mycket stor betydelse för svensk ekonomi.
Mer att läsa: Jag är inte kinkig sa Ulf Kristersson.
Ytterligare ett tecken på den nya tiden visade sig när det var dags för Ebba Busch Thor (KD) att ta replik på Annie Lööfs anförande. KD-ledaren gick till attack om landsbygdens beskattning på Lööf som vore hon en regeringsrepresentant. Intressant nog så svarade också Annie Lööf som om hon satt i regeringen. Lööf snärtade också till Busch Thor med en syrlig kommentar om att hon noterade att Busch Thor "tog replik på henne men inte på Jimmie Åkesson." Busch Thor replikerade att det faktiskt var Annie Lööf och inte Jimmie Åkesson som "släppt fram den här regeringen."
Stefan Löfven hade en bra dag i det stora hela. Han fick möjlighet att på ett naturligt sätt inta hemtama socialdemokratiska positioner när han fick skäll från alla håll i oppositionen. "Vi är beredda att ta ansvar även i svåra lägen för Sverige", sa Löfven. Han hänvisade även till den "parlamentariska verkligheten" när Sjöstedt (V) och andra klagade för bittert.
Oppositionsledaren Ulf Kristersson hade även han en bra dag. "Jag är inte kinkig" sa Kristersson i en välöverlagd replik till Jimmie Åkesson (SD) där Kristersson markerade att han inte hade några besvär med att få stöd för sin politik av vare sig SD eller V och allt däremellan.
Kampen har börjat på nya fronter.